• hr
  • en
  • de
  • it

Ronilica će vidjeti kako kanalizacija uništava Jadran

Hrvatski hidrografski institut (HHI) uspješno privodi kraju projekt "Prevencija onečišćenja mora zajedničkim djelovanjem", u sklopu kojeg je nabavljena podvodna ronilica vrijedna oko 760.000 kuna. Uređaj je nabavljen novcem iz europskog IPA programa čiji je dio orijentiran na prekograničnu suradnju, a kupljen je od francuske tvrtke "ECA Robotics", čiji su stručnjaci proveli obuku za HHI-jeve djelatnike.

Istraživanja pomoću podvodne ronilice trebala bi početi tijekom veljače sljedeće godine, a tada će naši stručnjaci za more i podmorje s kolegama iz Crne Gore obaviti podvodna istraživanja kanalizacijskih ispusta ispred Cavtata i zaljeva Trašte kod Tivta. Snimanja bi trebala pokazati utjecaje otpadnih voda na južni Jadran.

Ronilica će poslužiti i za osnovnu djelatnost HHI-ja, a to je mjerenje hidrografskih parametara mora i podmorja koji se objavljuju u nautičkim kartama i drugim publikacijama. Novim će se uređajem moći precizno locirati i arheološka nalazišta, potopljene podmornice, brodovi i zrakoplovi iz prohujalih ratova na Jadranu.