• hr
  • en
  • de
  • it

Rijeka - Porto Montenegro - Rijeka

Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club sa zadovoljstvom objavljuju da je World Speed Sailing Record Council potvrdio rekorde Regate tisuću otoka. Dva rekorda za svaku etapu od lani drži mađarska jedrilica R/P 60 Wilde Joe vlasnika i kormilara Martona Josze. Prosječnom brzinom od 10.14 čv Wilde Joe je presjekao liniju cilja prve etape od Rijeke do Tivta nakon 27h 24 min i 5 sec, a u drugoj etapi iste duljine od 278 Nm ali u obrnutom smjeru nakon 32 sata i 45 sec prosječnom brzinom od 8,86 čv.
"Izuzetno smo zadovoljni da World Speed Sailing Record Council priznaje rekorde naše regate", rekao je Neven Baran, predsjednik organizacijskog odbora Regate tisuću otoka. "Regata tisuću otoka jedri se na jednom od najboljih kurseva koje priroda može pružiti. Jedrilice se natječu između više od tisuću otoka hrvatske obale s ciljem u fascinantnom Bokokotorskom zaljevu. Beskonačne su mogućnosti odabira najbolje rute pri čemu najkraća ne mora biti i najbrža. Natjecanje zahtjeva česte izmjene kombinacije jedara u danonoćnoj navigaciji i vjerujemo da je upravo to odlika odobalnog natjecanja. Priznanje rekorda je novi izazov za sudionike Regate tisuću otoka i prilika za uvrštenje u popis svjetskih jedriličarskih rekorda. Trenutno je prijavljena 21 jedrilica iz 12 država i nestrpljivo očekujemo nove prijave među kojima i one koje bi htjele oboriti trenutne rekorde regate."

Start prve etape od Rijeke do Porto Montenegra je predviđen u nedjelju 18. rujna u 12 sati. Jedrilice se vraćaju u drugoj etapi od Porto Montenegra do Rijeke sa startom u četvrtak 22. rujna. Regata će se moći uživo pratiti na internet stranicama on-line sustavom praćenja pozicija jedrilica u realnom vremenu

Izvor: www.scor.hr