• hr
  • en
  • de
  • it

Remontno brodogradilište prenamjenom postaje marina?

Škver na Ugljanu i dalje je u velikim problemima. Radnici Nauta Lamjane na čekanju su već punih mjesec dana, a plaće sve više kasne - zadnja isplata bila je u svibnju, i to za ožujak. Situacija je, blago rečeno, očajna, blokada računa traje s nekim manjim prekidima, prijeti isključivanje struje i vode, a direktor radnicima objašnjava da ne uspijeva kontaktirati s vlasnikom da vidi što se namjerava.

Jedino se zna da vlasnici iz Jupiter Adrije traže mogućnost prodaje škvera, no nitko ne zna kakva je situacija, čini se jedino da su vlasnici digli ruke od daljnjeg rada remontnog brodogradilišta. Zbog toga je Sindikat Nauta Lamjane, zajedno sa Sindikatom metalaca RH, podnio službeni zahtjev Ministarstvu mora i infrastrukture, točnije Odsjeku morskih luka i koncesija, za oduzimanje koncesije na pomorskom dobru Nauta Lamjani!

Sa sindikalistima, predvođenima Vedranom Dragičevićem i Mariom Koštom, razgovarao je i državni tajnik Mario Babić jer je situacija vrlo ozbiljna. Nauta Lamjana, naime, ima koncesiju na luku posebne namjene od važnosti za RH, a službeno pokazuju interes da je prenamijene u turistički prostor i marinu. Revizija privatizacije Za oduzimanje koncesije Nauta Lamjani postoji i zakonsko uporište, jer je kao jedan od razloga za pokretanje tog postupka navedeno da je to moguće ako ovlaštenik koncesije ne koristi koncesiju za svrhe za koje mu je dana ili ako nedovoljno održava pomorsko dobro.

Svi bi se pobunili, kažu sindikalisti, da netko sutra u Gaženici - koja je luka od državnog interesa - počne graditi apartmane, a lučku djelatnost zapostavi. To isto događa se u Lamjani, a dosad nitko nije reagirao. Nevolja za Jupiter Adriju može nastati ne samo zbog mogućeg oduzimanja koncesije, nego zbog toga što je podnesen i zahtjev Državnom odvjetništvu za reviziju privatizacije Nauta Lamjane.

Sadašnjih 75 zaposlenih koristi sve mogućnosti za spašavanje svojih radnih mjesta i brodograđevne djelatnosti, a čini se da vlasnik, britanski fond Jupiter Adria, ignorira obveze koje proizlaze iz vlasništva u tvrtki koja ima koncesiju u remontnom brodogradilištu od državnog interesa.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr