• hr
  • en
  • de
  • it

Prvi dan Uskršnje

U Vodicama je jučer prvim plovom u kojem je sudjelovalo 28 posada, započela XVII. Uskršnja regata.
Na startu sedamnaestog izdanja Uskršnje regate pojavilo se dvadeset osam jedrilica, podijeljenih u tri skupine. Olujna tramontana dočekala je jedriličare okupljene na vodičkoj rivi, a mnogi su zbog vremenske prognoze bili sumnjičavi oko današnjeg jedrenja. Ipak, nakon trosatne odgode, regatni odbor izveo je jedrilice na more, pa je po još uvijek jakom vjetru održan jedan plov. Zahtjevni uvjeti i vjetar s udarima od trideset čvorova od jedriličara su tražili maksimum, posebno u manevrima i jedrenju sa spinakerom kada je bilo teško kontrolirati brod i uskladiti rad posade.
U ORC skupini nastupilo je dvanaest jedrilica, a prvo mjesto osvojila je posada Mareusa s kormilarom Krešimirom Đakulovićem, koja je odličnim jedrenjem od starta do cilja jasno istaknula kandidaturu za konačnu pobjedu. Najveći favorit dana, splitska Teuta, završila je regatu na četvrtom mjestu, a u boljem radu posade Bartul Mišura vidi prostor i za bolji rezultat. Zadarski Gringo Roberta Sandalića bio je drugi, a prošlogodišnji pobjednik Branko Iljadica Rapo, usprkos lošem startu, treći. Odličan plasman pred samim ciljem je ispustila posada Darka Hajdinjaka na jedrilici Johnatan i to zbog nekontroliranog kruženja (pojalabande) uslijed jakog udara vjetra.
U skupini Open R nastupilo je samo šest jedrilica, ali sa četiri ozbiljna pretendenta za postolje, pa se očekivano vodila tijesna i zanimljiva borba za pobjedu. Na vodećoj poziciji mijenjale su se čak tri jedrilice, a najspretnija je bila posada Ole s Tonijem Bulajom za kormilom, koja je brzim jedrenjem niz vjetar u drugoj 'krmi' zaslužila pobjedu. Jedreći s genakerom, Ola je dostizala brzinu od čak osamnaest čvorova. Splitski Polet V obe 'orce' okrenuo je kao prvi, ali s nedovoljnom prednošću za pobjedu. Braća Kuret, Ivan i Karlo, na Saloni 44 imena Orion upravo su u tom segmentu nadmašili braću Dešković i osvojili drugo mjesto.
U skupini Open R slovenska posada Sebastiana Lestika na jedrilici Krka imala je najlakši posao i osvojila prvo mjesto, a ženska posada Tihane Tadinac osvojila je solidno treće mjesto od ukupno devet jedrilica.
Uzbudljivi, adrenalinom nabijeni dvoboji prvog dana jedrenja na moru pred Vodicama, odličan su uvod u nastavak regate koja traje do subote.

www.uskrsnja-regata.com