• hr
  • en
  • de
  • it

Premuda - Mediteranski biser u okolici Zadr

hr

Premuda i otok u hrvatskom dijelu Jadranskog mora i pripada zadarskom otočju. Otok Premuda dug i 9 km i do 1 km širok to zauzima površinu od oko 9.2 km². Nalazi se jugo-zapadno od otoka Silbe i sjeverozapadno od otoka Škarde, te je najzapadniji otok koji pripada zadarskim otocima. Otok je obrastao crnikom i niskim raslinjem, te maslinama koje se u zadnje vrijeme sve više uređuju. Premuda ima dvije luke, sjevernu Loza i južnu u kojoj je sagrađeno novo trajektno pristanište Krijal.
Na otoku se nalazi istoimeno mjesto Premuda, koje ima oko 50 stalnih stanovnika, ali na otoku u pravilu zimi bude do 100 stanovnika dok se ljeti taj broj kreće oko 300. Stalni stanovnici su većinom umirovljenici, dok se par mlađih osoba bavi ribarstvom, stočarstvom, te turizmom. Na otoku preko zime radi trgovina, pošta i škola, a preko ljeta je otvorena i trgovina u Luki Krijal, te tri restorana i caffe bar. Većina stanovnika Premude je otišla početkom 20. stoljeća trbuhom za kruhom u inozemstvo (većinom u Ameriku) ili u veće hrvatske gradove.

Premuda je također atraktivna destinacija nautičarima i roniocima. U blizini Premude postoje brojne atraktivne lokacije za ronjenje kao sto je popularna "katedrala" sustav špilja, koja očarava svojom ljepotom. Olupina broda "Szent Istvan" će biti dostupna samo najiskusnijim roniocima.

Izvor:  http://www.adriaticsailor.com/gdje_se_opskrbiti_i_pojesti/sailing_adriatic/8/charter_portal/3026/839/HR