• hr
  • en
  • de
  • it

Predstavljanjem partnera najavljena 21. Fiumanka

hr

Rijeka, 18. rujna 2020. - Uoči početka po mnogočemu posebnog dvadeset prvog rujanskog izdanja Fiumanke, predstavljen je program i sve ono što Riječane i njihove goste očekuje u danima jedrenja i zabave. Svojim jedrima, Fiumanka je i u novom terminu uspješno okupila i povezala različite organizatore i programe koji će zasigurno privući u naš grad posjetitelje, sportaše, nautičare, gospodarstvenike i medije.

Sponzori i pokrovitelji Fiumanke ostali su uz riječku regatu i u ovim izazovnim vremenima, odlučni u namjeri da pošalju zajedničku poruku o važnosti suradnje, potpore i očuvanja kontinuiteta tradicionalnih manifestacija poput Fiumanke, mjerljive vrijednosti i značaja za lokalnu zajednicu.
Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke uz Fiumanku su od samih početaka i pomažu ispričati ovu lijepu riječku priču pod jedrima. Svi oni istaknuli su značaj Fiumanke u promociji Rijeke i Kvarnera kao turističke i nautičke destinacije.
Vrijednost Fiumanke istaknuli su i njezini sponzori, među kojima je najdugovječniji - zlatni sponzor INA. „INA već gotovo dva desetljeća kontinuirano podržava Fiumanku i drago mi je što nastavljamo s tom tradicijom. Fiumanka je značajan projekt za riječku regiju koja je jedna od ključnih za poslovanje naše kompanije. Zato se INA i u ovim izazovnim vremenima, obilježenima pandemijskom i ekonomskom krizom, trudi aktivno sudjelovati i podržavati lokalne projekte kako bismo očuvali njihov kontinuitet i vrijednost", izjavio je Stjepan Nikolić, operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine.
I Erste banka u svojstvu srebrnog sponzora nastavlja ploviti uz Fiumanku. „Iznimno nas veseli kontinuitet projekta, jer Fiumanku ne vidimo samo kao najvažniji nautički događaj u Rijeci i akvatoriju, nego i kao projekt koji snažno afirmira ljubav prema jedrenju i osvještava važnost brige o moru. Stoga čestitamo organizatorima koji se, unatoč situaciji s korona virusom, nisu obeshrabrili organizirati ovogodišnje izdanje regate za koju vjerujemo da će i brojem posada i organizacijom biti jednako uspješna i sportski nadahnuta kao i prethodnih godina. Ujedno svim posadama želimo dobro more i pogodan vjetar", izjavio je Zdenko Matak, član Uprave Erste banke.
Novi sponzor i partner regate je TELE2 koji ovih dana otvara nove urede u Rijeci. „Podrška Fiumanki i otvaranje novog riječkog ureda, jasan je pokazatelj naše namjere da želimo biti partner lokalne zajednice i aktivni sudionik društvenog života grada i regije koji prepoznaje i uvažava lokalne i regionalne specifičnosti kao i poslovne potrebe korisnika, kako kroz investicije u kvalitetu same mreže i ponudu proizvoda, tako i kroz sudjelovanje u projektima poput Fiumanke", istaknuo je Boško Labudović, regionalni voditelj prodaje Tele2.
Dugogodišnju potporu Fiumanki pružaju HGK-Županijska komora Rijeka i Lučka kapetanija Rijeka kao i brojni drugi sponzori i partneri Fiumanke: ACI, Croatia osiguranje, Tower centar Rijeka, PIK, Kerver, Forum ugostiteljstvo s objektima Molo longo i Boonker, caffe bar Corto Maltese, One Sails, JPS, Dezinsekcija, Čorkez taxi, PZ Vrbnik te Suza likeri.
Zahvaljujući medijskoj regati Fiumanka je napravila velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već punih četrnaest godina, od čega osam na europskoj razini u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. „Posada HRT-a sudjeluje na medijskoj regati od samog početka. U trenutku ulaska Hrvatske u članstvo EU, prepoznali smo vrijednost i potencijal ove regate, da građanima Europe prenesemo sliku o nama i našoj zemlji na najljepši mogući način- morem i jedrima. Ovaj jedinstveni koncept prepoznat je i od strane kolega iz drugih medijskih kuća koji svake godine u sve većem broju žele sudjelovati na medijskoj regati ", istaknula je ravnateljica HRT centra Rijeka.
Ovogodišnja medijska regata održat će se u smanjenom i ponešto izmijenjenom formatu uz sudjelovanje domaćih medija, a sve što se tijekom Fiumanke bude događalo na moru i kopnu, bit će zabilježeno u reportaži koja će se emitirati na HRT-u danima nakon regate. Kanal Ri kao i Radio Rijeka u tjednu će Fiumanke imati svakodnevne emisije, a za vrijeme regate i uključenja u program iz riječke luke. La voce i Novi list redovito prate, oglašavaju i objavljuju sve najave i izvještaje Fiumanke dok će regionalna mreža portala Novinet omogućiti live prijenos najavne konferencije kao i događanja u danima regate.
Vrijednu podršku Fiumanki daju i Adriatic Sailor, Burza nautike, Fiuman, Kigo, Laganini FM, Moja Rijeka, Pomorski radio Bakar, Radio Otok Krk, Rijeka danas, Ri portal, Ri prsten, SportCom, Rivijeranews, Teklić i brojni drugi mediji koji zdušno pomažu da se Fiumanka vidi, da se o njoj čuje i čita daleko izvan grada na Rječini!
Aktivnosti Fiumanke počinju na Platku, gdje će se u sklopu finalnog dana Festivala sporta i rekreacije održati regata modela „Jako mala Fiumanka". Podsjetit ćemo da je čak i ova regata imala svoju još manju inačicu, koja je zahvaljujući galeriji Poneštrica i učenicama i učenicima riječkih i bakarskih osnovnih škola, zaplovila središtem grada u redovnom terminu Fiumanke. Brodovima od papira željeli su obilježili neodržavanje najveće riječke regate, a sada će Poneštrica zajedno s brojnim riječkim kreativcima obilježiti održavanje Fiumanke zanimljivim programom „Placa pod zvjezdanim riječkim nebom".
Nakon Platka, u nedjelju 20. rujna u 16:30 sati u luci starta Torpedo kup, gradska regata, kao uvod u vikend jedrenja i dobre zabave.
U subotu 26. rujna u 12 sati, ispred riječkog lukobrana startat će 21. Fiumanka, a dan kasnije 11. Rotary regata. Prijave za regatu dostupne su online, a sredinom slijedećeg tjedna otvorit će se i regatni ured u prizemlju zgrade Terminala. Ovogodišnja je Fiumanka pod svoja jedra primila i Europski tjedan sporta pa će se u luci tih dana jedriti, veslati, supati, surfati, a na kopnu hodati i vježbati.
Ceremonija proglašenja pobjednika Fiumanke bit će održana istog dana u večernjim satima na prostoru ispred Terminala.
Posljednji rujanski vikend u Rijeci bit će ispunjen brojnim događanjima. U Rijeci će se od 25. do 27. rujna na Gatu Karoline Riječke održavati Rijeka Boat Show s ponudom plovila, nautičke opreme te opreme za podvodni ribolov čiji će organizatori svim sudionicima Fiumanke omogućiti besplatan ulaz. Na Adamićevom gatu u petak i subotu na rasporedu su večernji besplatni koncerti, a na Terminalu glazbeni program caffe bara Corto Maltese. Glazbenom programu treba nadodati i neočekivano lijepu gestu članova „Mandolinskog orkestra Okruk", iz Okruga Donjeg koji će bez naknade doći na Fiumanku kako bi svojom glazbom dali podršku regati i prijateljima jedriličarima.
Sve informacije o Fiumanki mogu se pronaći na mrežnim stranicama fiumanka.eu 

Izvor: 

Ljiljana Ivetac
lili@fiumanka.eu
www.fiumanka.eu