• hr
  • en
  • de
  • it

Potapanje brodova: ronioci traže stari ruzinavi brod

Brod Vis bit će uskoro potopljen kod rta Kamenjak i postat će ronilačka destinacija.
Iako se ideja za scutling - namjerno potapanje broda u turističke svrhe - izrodila u Rijeci, prvo će plovilo na dnu završiti u Premanturi, kod rta Kamenjak (Istra).  Osim što ima konkretnu lokaciju, Istra ima i  brod. Do kraja godine, naime, potopit će se brod Vis nekadašnjeg JRM-a, na dubinu od nekih 30-ak metara, a plovilo je u vlasništvu Arsena Brajkovića. Bit će to ronilačka destinacija i za početnike, ali i iskusne ronioce, saznajemo od Ferde Hitreca iz Udruženja ronilačkih centara u turizmu u Primorsko-goranskoj županiji - Kvarner Diving, koje sudjeluje u konkretizaciji ovog projekta. A gdje je naša Županija?
Podsjetimo, o ovom projektu PGŽ-a, Turističke zajednice Grada Rijeke, istaknutih riječkih ronilaca te Udruženja pisali smo još prije godinu i pol dana. Nešto kasnije u projektu  im se pridružio istarski ronilački centar. Do sada je Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije izradio elaborat koji je definirao moguća područja gdje bi se moglo dogoditi potapanje. Pri definiranju se pazilo na niz elemenata - da lokacija nije zaštićena, da je čista od podzemne infrastrukture (struja, kanalizacija), da su u blizini ronilački centri, turistički sadržaji poput hotela i slično. Uglavnom se brodovi potapaju na mjestima gdje inače ljudi nikada ne bi došli roniti jer je dno nezanimljivo te je riječ o ravnim, pjeskovitim ili muljevitim područjima bez raznolikog podmorskog života.
- Zbog definiranja područja u našoj županiji osnovano je Udruženje ronilačkih centara u turizmu PGŽ-a. No točne lokacije unutar tih područja još treba utvrditi. Odabrane lokacije potvrđuje Županija, ali sve u dogovoru s lokalnim samoupravama. Predviđa se da bi takvih destinacija u našoj županiji trebalo biti nekih desetak, kaže Ferdo Hitrec, dodajući da je u posljednih godinu i pol ipak dosta napravljeno, budući da su ostvarene sve zakonske pretpostavke da se potapanje uopće može ostvarivati u Hrvatskoj.
- No, za razliku od nas, Istra ima brod i to već 4 godine. Brod je kupljen za nekih 100.000 eura, do sada je u njega uloženo skoro pola milijuna eura, ali to nije ni osmina sredstava koliko još traži novaca da mu se vrati stari sjaj. Stoga ga je vlasnik odlučio potopiti u turističke svrhe, jer je i to bolje nego da plaća ležarinu. Sva dokumentacija, kao i dozvole su u završnoj fazi - saznajemo od našeg sugovornika.
Kako bi se pronašao prvi brod za Kvarner, Kvarner Diving kontaktirat će brodare, zapravo vlasnike plovila. Hitrec vjeruje da ronioci mogu pronaći zajednički jezik s brodarima te ih usmjeriti da umjesto da stara plovila pošalju u rezalište jednostavno potope.
- Uvijek postoji neki brod spreman za rezalište kao što smo vidjeli i u nedavnim primjerima  dva broda ispred Splita. Jednostavnije i jeftinije rješenje bilo bi njihovo čišćenje, a zatim potapanje. Idemo korak po korak, koraci su spori, ali cilj je dostižan - smatra Hitrec. 

Izvor: www.novilist.hr