• hr
  • en
  • de
  • it

Porinut novoizgrađeni Obalni ophodni brod za HRM

U splitskom brodogradilištu porinut je obalni ophodni brod, prvi od pet takvih brodova koje za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) gradi Brodosplit. Ministarstvo obrane preuzet će ga, kako je najavljeno, u roku od tri mjeseca nakon što se završe ispitivanja taktičko-tehničkih karakteristika broda.
Brod dužine 43,5 metara, kako je rečeno na porinuću kojemu su uz, ostale, nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov i zapovjednik HRM-a admiral Predrag Stipanović, razvijat će brzinu 28 čvorova i moći će jednim ukrcajem goriva otploviti 1000 nautičkih milja.
Očekujemo da se u sljedeća tri mjeseca, kako je obećao graditelj, obavi opremanje broda i, u suradnji s Ministarstvom obrane, ispitaju njegove tehničke karakteristike, rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop dodavši kako u Ministarstvu očekuju da će brod zadovoljiti potrebne karakteristike nakon čega će ga i preuzeti. Najavio je da će nakon završetka ovog prototipa broda, u Brodosplitu biti izgrađena još četiri obalna ophodna broda. Ukupna vrijednost svih novih obalnih ophodnih brodova je oko 400 milijuna kuna, kazao je Jakop. Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak istaknuo je kako je nakon završetka natječaja 2013. godine napravljen predprojekat ovog prototipa obalnog ophodnog broda te je postojala bojazan hoće li brod zadovoljiti svim tehničko taktičkim zahtjevima. Angažirali smo stručnjake koji su ustanovili da je u predprojektu broda bilo puno nedostataka koje smo uklonili i napravili smo vrhunski brod koji je po plovim karakteristikama najbolji u svijetu u svojoj klasi, kazao je Debeljak, dodavši kako je za brod stavljena jača struktura s jačim čelikom.

Izvor: www.hrt.hr