• hr
  • en
  • de
  • it

Početak praktične nastave na Kraljici mora

Školski brod „Kraljica mora" isplovio je jutros iz luke Bakar s učenicima Pomorske škole Bakar, čime je počela praktična nastava za učenike srednjih pomorskih škola.

Na prigodnoj svečanosti učenicima su mirno more poželjeli kap. Mario Babić, državni tajnik za more, prof. Želimir Janjić, državni tajnik za srednje obrazovanje, Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra i kap. Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar.

Prema pomorskoj tradiciji, „Kraljicu mora" je prilikom isplovljavanja iz bakarske luke ispratio školski brod Pomorske škole Bakar „Vila Velebita II".

Dok su u svibnju i lipnju školski brod koristili studenti pomorskih fakulteta, u jesenskom periodu brod će koristiti učenici srednje pomorske škole iz Bakra, Malog Lošinja, Zadra, Šibenika, Splita, Korčule i Dubrovnika.

Pomorska škola Bakar će školski brod koristiti u dva termina ploveći kvarnerskim akvatorijem. Prva skupina od 25 učenika i 4 nastavnika plovit će od 12. - 16. rujna, a druga od 24 učenika i 4 nastavnika plovit će od 19. - 23. rujna 2011.

„Kraljica mora" prvi je školski brod u samostalnoj Republici Hrvatskoj namijenjen izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta.

Naručitelj broda je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje ga je financiralo s oko 37 milijuna kuna, a izgrađen je 2010. godine u brodogradilištu „Montmotaža-Greben" u Veloj Luci po idejnom projektu Brodarskog instituta iz Zagreba.

„Kraljica mora" motorni je jedrenjak tipa "Loger", dugačak 35 i širok 8,7 metara.

Izvor: www.mmpi.hr