• hr
  • en
  • de
  • it

Pluta na vodi, a izgleda kao da lebdi

Novi minijaturni hidrogliser tvrtke Quadrofoil je pravo čudo za uživanje. Nakon mnogo testiranja i dorađivanja model Q2S Electric Limited Edition je spreman za prodaju, a ova slovenska tvrtka navodi da je posrijedi budućnost uživanja u plovidbi
Četiri podvodna krila ovog plovila omogućuju mu da iznad brzina od 6,5 čvorova (12 km/h) počne kliziti vodenom površinom, a maksimalna brzina od 40 km/h malo koga će ostaviti ravnodušnim. Najbolje od svega je to što je pogon potpuno električni i tih.
Za razvoj modela Q2S ELE slovenska tvrtka Quadrofoil izvela je brdo značajnih inženjerskih poteza. Uzeli su najbolje iz svijeta trkaćih automobila, agilnih letjelica i brzih trimarana te ih spojili u jedno. Rezultat je vrlo lagana i modularna oplata plovila, prema riječima tvrtke 'praktički nepotopiva zbog hermetički zatvorenog gornjeg modula'.
Što se tiče dometa na jednom punjenju, Quadrofoil navodi da ovaj model može prijeći stotinjak kilometara, tj. otprilike dva sata vožnje, ovisno o putnicima i uvjetima na morskoj površini. Napredni računalni sustav prati rad baterija i osigurava optimalnu snagu sve do zadnje kapi energije u baterijama. Tu je naravno i sustav za upravljanje osjetljiv na dodir te intuitivne kontrole i ostala luksuzna moderna čuda.
Cijena? Nešto preko 30 tisuća dolara. Tko voli - nek' izvoli.

Izvor: www.tportal.hr