• hr
  • en
  • de
  • it

Partijaneri s brodova kvare san onima na obali

Stanovnici Borika, naselja na sjevernoj obali Rovinja, požalili su nam se da noćima ne mogu spavati. Ometaju ih partijaneri s brodova koji se sidre kod otoka Figarola. Kažu da je vala noću k'o uho. Čuju se i ribari na noćnom ribolovu, a kamoli glasna glazba s brodova opremljenih poput diskoteka.
Obratili su se policiji, ali dosad nema rezultata. Poznato im je da rovinjska policija nema gliser (trenutno je na remontu, op. a.) pa ne može odmah reagirati. Stoga su, ne mogavši spavati, sami pratili kretanje brodova. Kažu da je riječ o četiri broda koji iz Poreča danju dovode turiste u Rovinj. Noću se, pak, pretvaraju u morske diskoteke, a mlade partijanere ukrcavaju i u rovinjskoj luci.

Zbog glazbe koja trešti veći dio noći izgubili su i turiste, koji traže smještaj u drugom dijelu grada gdje će moći normalno spavati. Poznato im je da se Rovinj u master planu turizma reklamira kao romantični grad pa su se obratili i Turističkoj zajednici.
Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice, kaže da je zatražila intervenciju policije i gradskih komunalnih službi. Brodovi s jakim razglasom i partijanerima znaju noću ploviti u blizini obale i ugrožavati programe koji se ondje izvode. Ako brodari imaju goste koji vole takvu vrstu zabave, Sapač kaže da bi mogli isploviti dalje na pučinu i malo prigušiti glazbu da se ne čuje na obali. Ovako ometaju druge i krše pravila o noćnom miru.

Od Valtera Opašića iz Policijske uprave istarske saznajemo da policija takve prekršitelje mora zateći u prekršaju. Rovinjska postaja još uvijek nema glisera, ali se snalazi pa patrolira brodicama susjednih postaja, Lučke kapetanije i ribarske inspekcije. Nekoliko je prekršitelja tako uhvaćeno na djelu i prijavljeno Prekršajnom sudu.
Razgovarali smo i s jednom agencijom koja organizira brodske izlete, a kažu da se i u izletničkoj djelatnosti osjeća kriza. Gostiju ima, ali se teško odlučuju na dodatno trošenje. U agenciji teško prodaju karte i za dnevne, a kamoli noćne izlete. Kažu da noću plove jedino brodovi koji imaju dobro organiziran buking, a i takvi izleti mogu se organizirati na zadovoljstvo izletnika i građana koji stanuju uz obalu.

Inače, Rovinj je postao jedna od meta za partijanere. Početkom lipnja u Amarinu je održan veliki party za ljubitelje techno glazbe, koji je u gradu izazvao oprečne komentare. Nedavno su se slični partyji održavali i na otoku Katarina, što je ometalo noćni mir u starom gradu. Budući da su noćne zabave smetale i gostima drugih Maistrinih hotela, obustavljeno je njihovo održavanje na Katarini.

Ipak, ne može se sve zabraniti, jer bi time Rovinj ostao bez mladih turista koji će dolaziti i kasnije u zrelim godinama. Rješenje bi moglo biti u novom zabavnom centru, koji bi trebao niknuti u novoj poslovnoj zoni na Turnini. (Aldo POKRAJAC)

Partijaneri startaju i s pulske rive
Party na brodu uz elektronsku glazbu trend je koji je zahvatio istarsku obalu, posebno zapadnu. Tako na internetu čitamo o pozivima na partyje na kojima muziku puštaju i neki od eminentnijih DJ-eva s našeg područja. Konkretno, za jedan lanjski party cijena ulaznice na brod bila je 80 kuna po osobi, a ukrcaj je bio u rovinjskoj Valdibori i pulskoj luci, a mjesto je, zbog ograničenog prostora, trebalo rezervirati. Inače, cijena ulaznica na većim partyjima i bolje opremljenim brodovima kreće se oko 300 kuna, no takvi se brodovi kreću dalje od obale.

Izvor: www.glasistre.hr