• hr
  • en
  • de
  • it

Ovakvo nešto ne postoji nigdje na svijetu

 

Zadarske morske orgulje Nikole Bašića jučer popularnije za nekoliko stotina tisuća, a može biti i milijuna ljudi koje za njih znaju, a za to je zaslužan nitko drugi doli Floyd Mayweather Jr, svjetski boksački prvak. On je, naime, na svojoj službenoj web stranici i na facebook stranici koja ima 12,408,645 obožavatelja, objavio tekst o fenomenu Morskih orgulja.
"Glazba je umjetnost, a najveći dirigent jest sama Majka Priroda. Od ptičjeg pjeva do nježnog zvuka vjetra, glazba je svugdje oko nas. Kad se u to uključi čovjek, tad dolazi do magije. Kao u slučaju hrvatskog grada Zadra na obali Jadranskog mora. Tako nešto ne postoji nigdje na svijetu, piše na službenoj stranici boksačkog prvaka.
"Postoji mjesto na Jadranu, u Zadru, koje je drukčije od bilo čega drugog na svijetu. Možda izgleda kao jednostavno mramorno stepenište duž obale, ali ono što se krije ispod je djelo hrvatskog arhitekta Nikole Bašića. Ono što izgleda kao jednostavno mjesto opuštanja zapravo je divovski glazbeni instrument koji svira kraj mora. Donje stepenice propuštaju zrak i vodu, oni teku kroz komore i zatim idu kroz gornje stepenice stvarajući glazbu. Predstavljamo vam Morske orgulje! Budući da valovi nikad ne udaraju na isto mjesto na obali, svaki zvuk je jedinstven", piše u tekstu uz koji su priložene fotografije, ali i video u kojem se vidi i čuje kako to "funkcioniraju" Orgulje. Poveznicu na njegovom Facebook profilu sa "sviđa mi se" označilo je više od 4.000 ljudi, a ima i preko stotinu dijeljenja.

Izvor: www.zadarskilist.hr