• hr
  • en
  • de
  • it

Otvorena jedinstvena plaža u Hrvatskoj

Prvi kupači posjetili su u ponedjeljak novu vodičku plažu čija je gradnja trajala četiri mjeseca, a otvorena je povodom početka turističke sezone. U novouređenu istočnu gradsku plažu Male vrulje uloženo je devet milijuna kuna, piše jutarnji.hr.

Na svom službenom portalu oglasio se Grad Vodice sa obaviješću kako će novouređena gradska plaža 'Vruje'u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima biti očišćena od ostataka građevinskog materijala te da će se taj plažni objekt moći koristiti za kupanje i sunčanje od utorka ujutro.
Međutim, sveopću zbunjenost izazvao je dio obavijesti u kojemu se navodi, da se na plaži 'Vruje' može kupati i sunčati isključivo na vlastitu odgovornost.
U prvom trenutku pomislilo se da su se u vodičkom akvatoriju ispred plaže pojavili, ne daj Bože, neki opasni morski psi, pa se kupači upozoravaju da u more mogu ući na vlastitu odgovornost.
No, šalu na stranu. Zbog čega se na 'Vrujama' može kupati samo na vlastitu odgovornost - pitali samo Branku Juričev-Martinčev, bivšu gradonačelnicu Vodica za čijeg je mandat ovaj projekt započeo, a najvećim dijelom i realiziran.
- Svaki novouređeni ili izgrađeni objekt, pa tako i ova naša plaža mora imati uporabnu dozvolu. Kako je ovdje riječ o projektu koji se realizira u dvije faze, uporabna dozvola bit će izdana do ljeta 2018. godine kada budu okončani radovi druge faze, a koji će krenuti najesen - kazala nam je Juričev-Martinčev.
Nova gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić ističe kako je ova prva faza bila vrijedna oko osam milijuna, a kako su planirani radovi druge faze znatno manjeg opsega i 'teški' su milijun kuna.
- Dakle, u toj drugoj fazi još nam predstoji popločavanje kompletnog obalnog dijela plaže i izgradnja zaštitnih ograda na plažnim otočićima. Moram napomenuti, da ne bi bilo zabune, ovako novouređena plaža nije opasna za kupače. Međutim, budući da ona još nije u cijelosti završena, te da shodno tome nije izdana uporabna dozvola, naša je samo zakonska obveza da upozorimo građane da plažu koriste na vlastitu odgovornost. Sukladno tome bit će postavljene table s natpisima da kupači plažu koriste na vlastitu odgovornost. Po završetku turističke sezone prelazimo na drugu fazu uređenja ove naše istočne gradske plaža - kazala je dr. Tomić.

Za podsjetnik je da je projekt uređenja ove plaže koja se prostire 4,5 tisuća kvadrata vrijedan devet milijuna kuna. Najvećim dijelom financiran je iz gradskog proračuna, dok ga je s milijun kuna sufinanciralo Ministarstvo turizma iz programa razvoja javne turističke infrastrukture.
Nakon obavljene rekonstrukcije, plaža je koncipirana na sustavu zatvorenih laguna i bazena u kojima će temperatura mora biti i do deset stupnjeva viša u odnosu na ostale plaže. Time se očekuje znatno produženje kupališne sezone, praktički od ranog proljećža pa sve do kasne jeseni, a što donosi znatni produžetak turističke sezone i veći broj noćenja.
Inače, svi elementi koji su se koristili u uređenju plaže mogu su reciklirati i modularno izmjestiti te nadograđivati, ovisno o budućim potrebama i zahtjevima destinacije. Pored tipičnih plažnih sadržaja, ovom rekonstrukcijom 'Vruje' su dobile i svojoj polivalentni karakter. Naime, taj prostor će tijekom noćnih sati koristiti kao pozornica i galerija na kojima će se nuditi raznovrsni kulturno-umjetnički i glazbeni sadržaji.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr