• hr
  • en
  • de
  • it

Otok Bavljenac kao divovski otisak prsta

Pogled iz zraka nudi jedinstvenu perspektinu na brojne države, od kojih su neke postale svjetski poznate, poput talijanske ‘čizme'.

Ali ovaj otočić blizu hrvatske obale stvarno je posebnog izgleda, piše Interesting Engineering.
Promatran iz zraka, otok Baljenac, ili Bavljenac, nevjerojatno podsjeća na divovski otisak prsta. Niski suhozid koji prekriva cijeli otok djeluje poput papilarnih linija, a i sam ovalni oblik otoka doprinosi izgledu otiska.  Na nenastanjenom otoku u šibenskom akvatoriju, duljine pola kilometra i površine 0.14 četvornih kilometara ima 23 kilometra suhozida.
Hrvatske vlasti trenutačno surađuju s UNESCO-m kako bi uključili ovaj otok na popis Svjetskog naslijeđa. Hrvatski se znanstvenici nadaju kako bi Beljanec mogao ostaviti svoj otisak na globalnom spektru.
"To je zato što je ovakva kamena čipka suhozida na Baljencu upala u oko čuvarima kulturog naslijeđa. Konzervacijski odjelu u Šibeniku, na prijedlog Sveučilišta u Zadru, pripremiti će prijavnicu za zastićeni status Baljenca kao kulturnog naslijeđa", rekao je konzervator Marko Sinobad.
Hrvatska ima 14 kulturnih dobara na UNESCO-vom popisu, od 300 godina starog viteškog natjecanja Alke, do ribarske kulture Rovinja.

Izvor: www.net.hr