• hr
  • en
  • de
  • it

Opatija - nova luka,nove cijene

Cijene su dosad u Opatiji bile više nego povoljne i došlo je vrijeme da ih korigiramo i uskladimo s okruženjem - pojasnio je ravnatelj Lučke uprave Zdravko Debelić dodajući da se tarife nisu mijenjale čitav niz godina, točnije od 2005., osim lani u ljetnim mjesecima

Iznos brodske ležarine i naknade za usluge u lukama koje su u nadležnosti Županijske lučke uprave Opatija - Lovran - Mošćenička Draga bitno je narastao. Cijene su u odnosu na 2014. godinu porasle od 50 do 125 posto, a sve to na posljednjoj skupštini Turističke zajednice Grada Opatije iznesao je član turističkog tijela i predstavnik agencije Katarina line Daniel Hauptfeld. Napomenuo je kako će zbog navedenog poskupljenja u opatijsku luku sidriti znatno manji broj njihovih brodova.
- Lani je u opatijsku luku pristalo 11 naših brodova, a ove će se godine sidriti njih četiri-pet. Razlog tome je i porast cijena, koje su povećane i više od sto posto. Tako je primjerice cijena brodske ležarine za plovila za prijevoz putnika u lipnju skočila za 125 posto, u srpnju i kolovozu za 50 posto, a isto takvo povećanje se odnosi i na ostale mjesece u godini. Priključak struje za brodove skočio je od 50 do 75 posto, a istovremeno su cijene primjerice u Rijeci daleko prihvatljivije - rekao je Hauptfeld.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić pojasnio je kako Grad Opatija na cjenovnu politiku Lučke uprave ne može utjecati, a zašto su cijene skočile » nebu pod oblake«, upitali smo ravnatelja Lučke uprave Opatija - Lovran - Mošćenička Draga Zdravka Debelića koji tvrdi da su one samo usklađene s cijenama u okruženju.

- Zadnjih godina jako puno ulažemo u razvoj luke Opatija i svih ostalih luka, što nije lak i jednostavan posao, iziskuje velika financijska ulaganja i traži lobiranje da bi se uopće sve to izvelo. Istina je da dosad naše cijene nisu bile u skladu s cijenama koje imaju ostale lučke uprave. Mi smo do sada imali niže cijene od cijena u destinaciji i tako smo ove godine te cijene nastojali uskladiti s cijenama koje imaju ostale destinacije u okruženju. Smatram da Opatija nije ništa lošija destinacija od Krka, Raba, Rijeke ili Rovinja. Opatija i danas ima status kakav joj je oduvijek i pripadao, pa tako i cjenovna politika mora biti usklađena sa ostalima iz okruženja. Drugim riječima, cijene su dosad bile više nego povoljne i došlo je vrijeme da ih korigiramo i uskladimo s okruženjem - rekao je Debelić dodajući da se tarife nisu mijenjale čitav niz godina, točnije od 2005. godine, izuzev lani u ljetnim mjesecima. Naveo je i što se sve poduzima po pitanju dogradnje opatijske luke, a što također trebao uzeti u obzir prilikom utvrđivanja cijena.
Zdravko Debelić je svoje riječi potkrijepio iznijevši podatke o usporedbi troškova sa ostalim Županijskim lučkim upravama. Tako primjerice cijena brodske ležarine po metru u kunama na opatijskom području iznosi u ljetnim mjesecima 18 kuna, a u ostalim mjesecima 12 kuna. ŽLU Krk drži cijenu brodske ležarine od 20 kuna, ŽLU Rab 15 kuna, LU Rijeka 17 kuna, a ŽLU Rovinj 18 kuna, dok je na području Crikvenice brodska ležarina 15 kuna po metru.

- Ove godine napravili smo projekt koji se tiče nulte faze dogradnje luke Opatija. Riječ je o gatu za turističke brodove, čija izgradnja bi trebala započeti ove jeseni. Tako bi već sljedeće sezone postojala mogućnost pristajanja na tom gatu za brodove do dužine 30 metara. To je jedna veća investicija vrijedna oko 2,5 milijuna kuna, s kojom će brodari dobiti kompletnu uslugu - struju, vodu, a financirat će je Županija, Ministarstvo, Grad Opatija i Lučka uprava. Zato postavljam pitanje, zar ne bi u svemu tome trebali participirati i brodari? - upitao je ravnatelj LU-a Opatija - Lovran - Mošćenička Draga ističući kako i dokumentacija za kompletnu dogradnju opatijske luke, za projekt koji se vjerojatno neće realizirati u idućih 4-5 godina, iziskuje ulaganja

Izvor: www.novilist.hr