• hr
  • en
  • de
  • it

Odsukavanje podrtina trajat će do 10 dana

Nizozemska tvrtka Marine Construct International trebala bi odsukati tri broda Splitske plovidbe koje je 5. ožujka bura otrgnula s mrtvog veza u Svetom Kaji te nasukala - Krku i Orebić u marjanske uvale, a Vranjic u Slatinama na Čiovu.
Kako su nas informirali u Ministarstvu pomorstva, Nizozemce su usmenim dogovorom odabrali vlasnik brodova i osiguravatelj odgovornosti brodara RaetsMarine, također iz Nizozemske, a "za konačnu odluku i potpisivanje ugovora još uvijek se čeka pisana odluka kasko osiguratelja Croatia osiguranja, te suglasnost hipotekarnih vjerovnika" podrtina, koje je dužan pribaviti brodovlasnik. Uklanjanje bi trajalo sedam do 10 dana "bez štete za okoliš", a odvijalo bi se "uporabom plovnog objekta - dizalice i hidrauličnih vinčeva, bez rezanja podrtina na licu mjesta", čime bi se osigurala "plovnost podrtina i njihovo tegljenje, eventualno u međunarodnoj plovidbi". 
Ministarstvo navodi i da je "Lučka kapetanija odobrila produženje roka u kome je vlasnik, u dogovoru s osigurateljima, dužan poduzeti mjere za uklanjanje podrtine nasukanog broda i sklapanje ugovora s izvođačem radova", najkasnije do 5. lipnja ove godine. Iz Ministarstva napominju kako "u slučaju da Splitska plovidba i RaetsMarine propuste dostaviti prihvatljiv plan uklanjanja", postoji mogućnost da to preuzme Kapetanija, i to novcem iz državnog proračuna. Pratimo i dalje. I podsjećamo: od nasukavanja je prošlo 12 tjedana, odnosno 84 dana. 

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/