• hr
  • en
  • de
  • it

Odbor za turizam kritički o povećanju PDV-a

Povećanje stope PDV-a za ugostiteljske usluge negativno će se odraziti na investicije, zapošljavanje, ugrožava i opstanak ugostitelja, a različite stope za hotele i ugostitelje suprotne su svjetskim trendovima, istaknuto je u četvrtak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za turizam.
Napominjući kako su zadnji dan pred sjednicu Vlade stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo korigirane, ministar financija Zdravko Marić je objasnio kako će međustopa od 13 posto ostati za smještaj s doručkom, polupansionom i punim pansionom, što se odnosi na hotele i druge smještajne turističke objekte, dok će za ugostiteljske usluge u restoranima, kafićima i drugim objektima stopa porasti s 13 na 25 posto.
"Takav završni prijedlog danas je usvojila Vlada i uputila ga u Sabor uz obrazloženje da su hotelijeri ipak pokretači investicija u turizmu, što i dalje trebaju biti, a očekujemo da će to pridonijeti aktiviranju zapuštenih i neiskorištenih objekata", kazao je.
Ministar turizma Gari Cappelli objasnio je da se hotelijerima na neki način išlo na ruku zbog ugovora koje su već potpisali za iduću godinu i koje je teško preko noći mijenjati, kao i zbog najava da će se iduće godine otvoriti novih 50-ak hotela.
Na komentare da će povećanje PDV-a na ugostiteljske usluge donijeti povećanje cijena, Cappelli je kazao da je u Hrvatskoj turistička potrošnja ukupno gledano još uvijek na niskoj razini, oko 70 eura na dan u prosjeku, dok je u nekim drugim zemljama to oko 120 eura.
Predsjednik Odbora za turizam Branko Grčić podsjetio je da su zadnjih par godina bili vidljivi učinci međustope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo u zapošljavanju, investicijama i porastu konkurentnosti hrvatskog turizma, što će se umanjiti povećanjem stope.
"Rastom poreza logično je očekivati rast cijena, a time i smanjenje konkurentnosti kao i ulaganja te porast sive ekonomije, za što je rješenje korekcija PDV-a, ali ne na stopu od 25 posto", kazao je Grčić.
Predstavnici strukovnih udruga i cehova na sjednici su redom izražavali nezadovoljstvo predloženim povećanjem PDV-a za ugostiteljske usluge.
Tako je Igor Stanger iz Ceha ugostitelja HOK-a Primorsko-goranske županije istaknuo da će to utjecati na povećanje cijena, ali i pad prometa i zaposlenosti, a ne vjeruje ni da će dobro doći stopa od 13 posto za polu i puni pansion u hotelima, jer bi oni mogli ići na uvođenje pansionske all-inclusive ponude, što će značiti manju potrošnju turista u destinaciji.
Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske Ronald Korotaj napominje kako će za oko tri mjeseca biti dovršena studija utjecaja PDV-a na poslovanje i konkurentnost. "Ali već sad znamo da je Hrvatska premala da nudi bilo što drugo osim kvalitete, a s ovakvim stopama PDV-a to je teško. I ovakvo dijeljenje na ugostitelje i hotele suprotno je trendovima u svijetu, jer se to smatra jedinstvenim proizvodom", upozorio je Korotaj.
Neslaganje s podjelom na ugostitelje i hotelijere s obzirom na stope PDV-a izrazila je i koordinacija udruga i cehova ugostitelja, čiji je glasnogovornik Kristijan Gržetić poručio da 20 tisuća ugostiteljskih objekata po cijeloj Hrvatskoj, pogotovo u Slavoniji gdje je situacija jako teška, s predloženim nikako ne mogu biti zadovoljni.
"Radi se većinom o obiteljskim ugostiteljskim objektima u kojima rade članovi obitelji, ali i drugi zaposleni, i može se očekivati i zatvaranje objekata i otpuštanje ljudi kao i manje investicije, jer se ovime mnogim ugostiteljima ugrožava opstanak", kazao je.
Kruno Kapetanović ispred malih i obiteljskih hotela upozorio je na nelojalnu konkurenciju smještaja u domaćinstvima, koji ne plaća PDV nego samo paušal. Mnogo malih i obiteljski hotelijera zaključilo je da im se više isplati iznajmljivati apartmane i sobe nego biti hotelijer, poručio je.
Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Nenad Šepak zaključio je da su ugostitelji najviše oštećeni. Porezna reforma žalosti jer će 16 tisuća ugostitelja-obrtnika zasigurno morati razmisliti ne samo o daljnjim investicijama i zapošljavanju nego i kako opstati, rekao je.
Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić ocijenio je da će s novim PDV-om teško moći nagovoriti poslodavce na povećanje osnovice za plaće u turizmu, koje su među najnižima u državi, a vjeruje da će to dovesti i do daljnjeg osipanja radne snage prema stranim zemljama što je bio problem već ove sezone, a iduće će biti i još veći.
"Radnici su nezadovoljni i vidjet ćemo kako će se razvijati pregovori s poslodavcima za novi kolektivni nacionalni ugovor, jer stari istječe krajem godine", kazao je Andrić. Upozorio je da će, ako bude ugrožena sezona iduće godine, a radnici neće dobiti povećanje plaća, pozvati radnike na prosvjed pred Uskrs.

Izvor: www.mint.hr