• hr
  • en
  • de
  • it

Obilježen Europski dan pomorstva

Stručnim skupom pod nazivom "Pomorci u središtu hrvatske pomorske politike" danas je u Splitu u Dioklecijanovim podrumima obilježen Europski dan pomorstva.

Posebno smo ponosni što će u ovoj godini koju je Međunarodna pomorska organizacija proglasila godinom pomoraca i u kojoj je Europski dan pomorstva posvećen pomorcima biti uveden beneficirani radni staž za sve hrvatske pomorce, istaknuo je državni tajnik za otoke Josip Borić uoči samog izglasavanja dopuna Pomorskog zakonika.

Kazao je da je hrvatsko pomorstvo ispunilo sva mjerila Europske komisije te kako smo spremni za ulazak u Europsku uniju. Zahvaljujući razumijevanju Europske komisije i država članica, istaknuo je, Republika Hrvatska je u pregovaračkom procesu dobila odgodu primjene kabotaže za linijske brodare i izletničku flotu što je dokaz da nas je EU priznala kao pomorsku državu.

Usklađenost hrvatskog pomorskog gospodarstva s europskim zakonima u svojem je izlaganju pojasnila v.d. ravnateljiva Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka Maja Markovčić Kostelac, dok je o usklađenosti novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama s europskom pravnom stečevinom govorila Nina Perko, načelnica istoimene uprave.

Kap. Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda predstavio je Hrvatski sustav nadzora i upravljanja pomorskog prometa (VTMIS), a o novostima u Pomorskom zakoniku izlagao je Branimir Farkaš, načelnik Upravi pomorskog prometa.

Ravnatelj hrvatskog hidrografskog instituta Zvonko Gržetić predstavio je projekt „NauTour", program prekogranične suradnje između Hrvatske i Crne Gore.

O institucijama i civilnom društvu u pomorstvu govorilli su Josip Kasum s Pomorskog fakulteta u Splitu, Nenad Vulić iz hrvatskog registra brodova, Joško Petković iz Plovputa d.o.o., Siniša Štimac iz Hrvatske udruge za mirenje i Ivica Jelača iz Udruge pomorskih stojara.

Uz djelatnike Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog hidrografskog instituta kao organizatora, Europski dan pomorstva proslavljen je uz nazočnost župana Splitsko dalmatinske županije Ante Sanadera, dogradonačelnika Grada Splita Jure Šundova, lučkih kapetana te predstavnika brodara i brodarskih institucija.

Izvor: www.mmpi.hr