• hr
  • en
  • de
  • it

Novi turistički proizvod – promatranje rijetkih ptica

Prošećete li ovih dana između polja soli i ornitološkim dijelom Solane Nin doživjet ćete uzbudljive trenutke te imati priliku vidjeti i fotografirati skupinu egzotičnih ptica imenom plamenac ili flamingos, jer su oni neki dan sletjeli na ovo područje.

Ranije su mediji objavili da je protekle godine sletio jedan plamenac koji se zadržao u Ninu poprilično dugo, pa čak i uz olujnu buru. Ove je godine sletio još jedan odrasli plamenac, možda baš onaj od prošle godine, a s njime nekoliko mladih, ukupno šest ptica. Mladunci su puno svijetlije boje, jer kod odraslih pocrveni perje, kljun i noge, zbog hrane koju uzimaju iz močvarnih staništa. Egzotične ptice ove su godine ponovno oduševile posjetitelje Nina, a valja istaknuti kako je ipak riječ o rijetkoj pojavi, iak ova ružičasta ptica traži hranu u muljevitim područjima, pa se tako već drugu godinu može vidjeti u ovoj laguni. Budući da su plamenci primijećeni blizu Venecije u regionalnom parku delte rijeke Po, pretpostavka je da im je Ninska laguna svojevrsno odmorište.
Nin je, nakon nagrade Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) u 2010. godini, koja uključuje brigu i napore oko održivog razvoja posredstvom lokalne turističke zajednice, započeo s edukacijskim procesima kroz ekološke susrete na poljima Solane Nin i zaštićenom području lokaliteta ljekovitog blata uz Kraljičinu plažu te kroz obilježavanje europskog dana prebrojavanja ptica. Proteklih sedam godina uloženi su napori u oblikovanju novog turističkog proizvoda tzv. birdwatching turizma. U tu svrhu destinacija je započela s uređenjem tematskih staza u Ninskoj laguni i aktivnom promidžbom ptica koje su je odabrale za svoj dom. Ninska laguna, s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te močvarnim predjelima u okruženju solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe.
Stoga se upravo na prostoru Ninske lagune zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice, a taj su prostor izabrale za svoj dom jer im vegetacija slanjača (halofita) pruža optimalne uvjete.
Promatrači ptica ovdje sa zadovoljstvom mogu promatrati pojedine vrste ptica, poput rijetke vlastelice (Himantopus himantopus) upisane u IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta, morskog kulika, pijukavica i druge.
Upravo je za pticu vlastelicu koju se može smatrati endemičnom, zabilježeno povećanje broja parova koji posjećuju lagunu svake godine, što je velika radost jer se populacija te vrste ptica u Europi opasno smanjila.
Još uvijek možete vidjeti posljednja dva para vlastelica koje se još zadržavaju na poljima soli i prikupljaju snagu za dugi let i selidbu u toplije krajeve.

Izvor: www.mint.hr