• hr
  • en
  • de
  • it

Noćenje na kruzeru 28 dolara

hr

Tri dana nakon objave Carnival Cruise Linea da 1. kolovoza namjerava nastaviti krstarenja na svojih osam brodova broj rezervacija porastao je za 600 posto. Rezervacije za kolovoz 2020. tog operatera povisile su se 200 posto u odnosu na one za kolovoz 2019. godine, kada se nitko nije brinuo oko toga hoće li zaglaviti na 'brodovima smrti'. Zbog najavljene cijene - čak i za naše prilike smiješnih 28 dolara (196 kuna) na noć - moći će krstariti nezaposleni Amerikanci i primatelji socijalne pomoći.
Kad se početkom ove godine počela svijetom širiti pandemija Covida-19, s kruzera su stizale neke od najgorih horor priča o opakoj bolesti. Tijekom veljače na 'brodovima smrti' lutalo je od luke do luke 12.000 putnika poput ukletih Holandeza, jer im zbog straha od zaraze nitko nije dopuštao pristajanje.
Hong Kong nije dopustio pristajanje broda Dream Cruises s 1800 putnika, talijanske luke odbile su uplovljavanje Coste Smeralde sa 6000 putnika. Od Čilea do Paname niti jedna luka nije željela primiti kruzer Zaandam s 85 zaraženih članova posade i 53 putnika, uključujući četiri preminula. Najgore je prošao Diamond Princess jer je mjesec dana stajao usidren u Yokohami s 3700 putnika. Sa 712 zaraženih i 14 preminulih, postao je sinonim za krstarenja iz noćne more.

Na 37 kruzera od veljače bilo je zaraženo 3000 putnika, od kojih je 80 podleglo virusu. U Australiji je 21 smrt od koronavirusa povezana s Ruby Princess. Kapetan je u Sydneyju pustio putnike s broda, a budući da je među njima bilo zaraženih, virus se munjevito širio gradom.
Zbog toga se računalo da će kruzerske kompanije u doba 'nove normale' biti najveći luzeri turističke branše, među njima posebno britansko-američka Carnival Cruise Line, jer su u njihovu vlasništvu ozloglašeni Diamond Princess i Ruby Princess. Od početka godine, kada se virus počeo širiti, pa do prvih dana ožujka, vrijednost dionica tog operatora, jednog od najvećih na svijetu, pala je za 57 posto.
No čini se da ni broj zaraženih ni mogućnost opetovanja zaraze neke nisu odvratili od namjere da se ukrcaju na ploveće hotele. Tri dana nakon objave Carnival Cruise Linea da 1. kolovoza namjerava nastaviti turistička putovanja na osam svojih brodova broj rezervacija porastao je za 600 posto, izvještava Cruise Planners, mreža franšiza American Express Travela za organiziranje krstarenja. Bit će to prvi operator koji se vraća u posao u doba Covida-19, a brodovi će isploviti iz Galvestona u Teksasu i Miamija i Port Canaverala na Floridi.
Posebno iznenađuje podatak da su se rezervacije za kolovoz 2020. povećale 200 posto u odnosu na one za kolovoz 2019. godine, kada se nitko nije brinuo oko toga hoće li zaglaviti na 'brodovima smrti'.
Otkud toliki porast rezervacija? Prije korone na kruzerima su ljetovali dobrim dijelom vremešni gosti, a prema novim podacima Cruise Planersa, riječ je poglavito o mladim i zdravim ljudima koji vjeruju da im se ništa neće dogoditi, dozlogrdila im je izolacija u četiri zida, a privlači ih i cijena: 28 dolara dnevno (196 kuna).
Štoviše, prateći američke stavove o pandemiji, anketa tvrtke za istraživanje tržišta Harris Poll pokazuje da su Amerikanci doista spremni prihvatiti rizik. Mada ih 85 posto izjavljuje da će izbjegavati putovanja zemljom, dobar dio želi krstariti: 33 posto spremno ih je čekati na ukrcaj šest mjeseci, 22 posto do tri mjeseca, a 12 posto ispitanika želi isploviti na ocean odmah ili u roku od 30 dana. I to unatoč tomu što ih 65 posto smatra da će ih ekonomska kriza pogoditi više nego sam virus i da neće imati para. Ali uz cijenu Carnivala od 28 dolara, takav luksuz mogu si priuštiti nezaposleni i primatelji američke socijalne pomoći, oni koji o tome nisu mogli sanjati u doba 'stare normale'.
Dakako, u doba 'nove normale' na brodovima će se poštivati 'unaprijeđen operativni protokol i učinkovito prilagođavati promjenama u hodu'. Na službenom portalu Carnival upućuje putnike kako se ponašati, od pranja ruku nakon dodirivanja žetona u kasinu, do kihanja u lakat. Sve dodirivane površine čistit će se svakih 30 minuta ili češće, ukidaju se samoposluge u restoranima, rublje i pribor za jelo prat će se na višim temperaturama nego do sada...
Poput Carnivala, anglo-njemački TUI najavljuje da će na brodove primati tek trećinu putnika od punog kapaciteta, poštivat će se novi način ukrcaja s provjerom zdravstvenog stanja, uspostavit će se suradnja sa zdravstvenim ustanovama u lukama, osigurati više liječnika na brodu i omogućiti testiranja na Covid-19.

Izvor: www.tportal.hr

 

 

 


Kruzeri Carnivala često navraćaju i do naše obale: Uplovljavanje Carnival Magica u DubrovnikIzvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić
Najava krstarenja od 1. kolovoza način je spašavanja najunosnije branše na Floridi, a koja zapošljava više od 154.000 ljudi. O kakvoj je mašineriji riječ, najbolje pokazuje podatak da je Carnival otpustio 10.000 zdravih članova posade, koje je trebalo vratiti kući u Afriku, Europu, Aziju i Južnu Ameriku, u uvjetima u kojima je zračni promet bio praktički obustavljen.

S obzirom na to da će u 'novoj normali' popunjenost brodova iznositi trećinu od prijašnje, a troškovi prilagodbe na nove uvjete golemi, ploveći hoteli vjerojatno još dugo neće biti turističke zlatne koke, tim više što te goleme zagađivače prirode ionako očekuje veliki remont.


Unatoč sivim prognozama, u branši ima onih koji šire optimizam, vjerujući da će nakon pronalaska cjepiva njihovi gosti opet željeti ploviti kao nekada. No kruzerski turizam još dugo vremena neće biti unosan kao nekada. To nekada najbolje ilustrira izračun iz 2016. godine. Prema njemu, šest najvećih kompanija u svijetu svake minute zarađivalo je 65.354 dolara.