• hr
  • en
  • de
  • it

Nesvakidašnja jahta s trkačkim pedigreom stigla u Porto Montenegro

Tivatska marina Porto Montenegro već nekoliko dana domaćin je jednom od najinteresantnijih brodova što su pohodili Boku Kotorsku u posljednjih desetak godina. Na mulu 1 Arsenala, visokotehnološka dvojarbolna jedrilica „Samurai" je zaista impresivan prizor. Njen crno obojani trup dugačak 43 metra svojim fluidnim linijama jasno stavlja na znanje promatračima da je ovo nesvakidašnji brod i da su ga konstruktori svojevremeno „crtali" da bude pravi trkački „bolid pod jedrima".
Naime, aktualni „Samurai" život je počeo 2003. u francuskom brodogradilištu JMV Industries gdje je izgrađen kao ultrabrza dvojarbolna jedrilica - škuna pod imenom „Mari-Cha IV". Brod je dizajnirao jedan od najrenomiranijih svjetskih konstruktora brzih regatnih jedrilice, Filip Briand, a prilikom izgradnje ove impresivne jedrilice primijenjena su najnovija rješenja i visoko-tehnološki materijali poput karbonskih vlakana, titanija i sličnog. Dobiveni rezultat na kraju je bio spektakularan - jedrilica duga 43 metra s tzv. naginjućom kobilicom, s dva visoka karbonska jarbola visine po 45 metara i ogromnom površinom jedara, a koja je postizala vrtoglavu maksimalnu brzinu od preko 40 čvorova što više priliči nekom jakom motornom gliseru nego brodu kojeg pogoni snaga vjetra. U desetak godina svoje trkačke karijere ovaj impresivni brod je pod imenima „Mari-Cha IV" i „Senso I" na raznim natjecanjima doslovno „pomeo" svu konkurenciju uspostavio mnoge rekorde za jedrilice svoje klase koji stoje i dan-danas.
Ovaj brod za čak dva dana je u listopadu 2003. „skresao" do tada važeći rekord u najbržem prelasku Atlantskog oceana jer je današnji „Samurai" iz Amerike do Europe doplovio za samo nešto više od šest dana, bilježeći prosječnu brzinu veću od 20 čvorova. Ovaj impresivni jedrenjak i dalje drži rekorde na regatama od Gvadelupe do Antigue, od zapadne obale SAD do Havaja kao i na regati "Rolex Transatlantic Challenge Record."
Nakon zapanjujuće uspješne regatne karijere, brod je prije dvije godine dobio novog vlasnika koji ga je odlučio rekonstruirati i nekadašnjeg punokrvnog trkača pretvoriti u nešto malo sporiji, ali i dalje izuzetno brz jedrenjak-luksuznu jahtu. Izazovan posao povjeren je nizozemskom brodogradilištu za jahte Royal Huisman koje je od travnja 2014. do ljeta prošle godine provelo transformaciju nekadašnje ogoljene regatne jedrilice u visokotehnološku luksuznu, udobnu i dalje zapanjujuće brzu jahtu s pogonom na jedra. Brod je dobio novi izgled, drugačije nadgrađe, opremu kakva se podrazumijeva na jahtama za krstarenje te sustav od 24 hidraulična vinča kojima se podižu i trimuju jedra, a koji danas mijenja nekada brojnu regatnu posadu. U svemu se ipak izuzetno vodilo računa da se dodavanjem novih težina što manje naruše trkačke karakteristike broda pa je tako u Japanu dizajnirani namještaj za opremanje unutrašnjosti broda napravljen od ultralaganih materijala, a u opremanju "Samuraia" obilno su korišteni titanij i drugi slični egzotični metali.

Itvor: www.pomorac.net