• hr
  • en
  • de
  • it

Nema slobodnog veza u Ičićima

U ACI-ju pripremaju projekt rekonstrukcije marine Ičići kao jednu od većih investicija u idućih nekoliko godina, te bi tako marina uskoro trebala dobiti novo ruho

Tko poželi imati svoj brodić od nekih desetak metara taj će ga užitak koštati oko desetak tisuća eura godišnje i to samo kad se računaju troškovi veza, registracije, redovnog servisa, održavanja i svega ostalog što je neophodno ukoliko želite imati svoj brod. Naravno, cijena raste dogodi li se kakav ozbiljniji kvar, a dodatno se penje čim uključite motor i isplovite, jer za jedan sat plovidbe treba izdvojiti oko stotinjak eura samo za gorivo. Opet, mnogima to nije prepreka, nautičari su strastveni zaljubljenici u more, a Jadran je uvijek bio posebno privlačan i atraktivan, jer doista nudi bezbroj skrivenih uvala, malih i velikih otoka, destinacija koje se uvijek i iznova mogu otkrivati. Tako otprilike zvuče one osnovne informacije o nautičarima na Jadranu. A odgovor na pitanje kako taj život izgleda za boravka u marinama potražili smo u Ičićima, gdje je naša novinarska ekipa odradila đir u ovoj ACI-jevoj marini. U Ičićima trenutno nema slobodnog mjesta. Popunjena su sva 282 veza u moru i još 30-ak na suhom vezu. Sve su to uglavnom redovni klijenti, jer mnogi dolaze od prvog dana marine, koja je u Ičićima izgrađena i otvorena 1990. godine.

Na pitanje što nautičari traže, što imaju na raspolaganju i kakav je njihov način života, direktor marine Ičići Ivica Škec odgovara kako je osnovni zadatak u organizaciji poslovanja marine ponuditi i omogućiti nautičarima baš sve što im može zatrebati. Najvažniji je naravno servis i remont, siguran vez, mirna luka koja će ih zaštititi za loših vremenskih uvjeta, a osim toga važno je još mnoštvo sitnica, od opskrbe namirnicama, ugostiteljskih usluga, nabavke nautičke opreme do odjeće, obuće, ribolovne i druge opreme, organizacije različitih izleta, smještaja i još koječega.

- Najviše naših nautičara dolazi iz Austrije i Njemačke, a zatim redom iz Slovenije, Italije i Hrvatske. Ima i nešto Rusa i Čeha. Sezona je zasad odlična, popunjeni smo sto posto, dijelom je to i zbog rekonstrukcije ACI marine u Rovinju od koje smo preuzeli dio nautičara. Kriza koja je bila negdje u razdoblju od 2010. do 2012. godine je iza nas i ove sezone smo podigli cijene za 3 posto, ali to nije imalo nikakvog utjecaja na prodaju. Lijepo je imati svoj brod, ali je to i velika obveza i odgovornost tijekom cijele godine, a ne samo kad se isplovi. Oni koji jednom probaju i mogu si to priuštiti najčešće ostaju nautičari cijeli život i redovno nam se vraćaju, mnogi su tu od prvog dana kad je otvorena marina. Kada je najljepše ploviti i gdje? Meni je u srpnju i kolovozu malo prevelika gužva, mislim da je najljepše u lipnju, pa i u rujnu ako su vremenske prilike dobre. Dalmacija ja jako razvikana, ali baš zbog toga tamo prečesto ima previše gužve. Cres je pak prekrasan, imate doista predivne, sasvim prirodne i kopnom nedostupne plaže. Svakih stotinjak metara po jednu i često se može izabrati neka na kojoj ćete biti sasvim sami. Cres bi trebalo još bolje brandirati kao destinaciju za nautičare, kao i cijeli sjeverni Jadran, kaže Škec.
Kako bi se dobio uvid u troškove s kojima se nautičari susreću zanimljivo je napomenuti da godišnji vez za brod dužine 10 metara košta oko 3.400 eura, a za 15-metarsko plovilo oko 6.500 eura. Naravno, to je samo dio troškova, pa se mnogima više isplati iznajmiti brod po volji, ploviti nekoliko tjedana Jadranom, izguštirati se i uživati, pa zaboraviti na sve ostale brige i troškove u ostalom dijelu godine. Ipak, mnogi brod doživljavaju kao samo njihov i sasvim intiman životni prostor, koji ne žele dijeliti niskim drugim. To je njihov dom i ne žele ga iznajmljivati. Za one kojima to ne smeta, opcija je dati svoj brod u čarter u onom dijelu godine kada ga ne koriste, te tako pokriti troškove, moguće je možda ponešto i zaraditi. U posljednje vrijeme su u trendu i tematski najmovi brodova, točnije partijanerski čarteri, gdje je non-stop zabava najvažniji cilj i ta je pojava prilično masovna pogotovo na južnom jadranu i u ovom razdoblju festivala Ultra u Splitu.
Nautičarima je u Ičićima na raspolaganju i specijalizirana trgovina nautičke opreme u kojoj se mogu doista pronaći raznovrsni artikli od posuđa, užadi, pomoćnih čamaca, pa sve do elektroničke opreme.
Kako ističe Damir Vukelić, vlasnik tvrtke »Navita«, koja ima trgovinu u Ičićima od 2010. godine, poslovanje je solidno i sezonskog karaktera, odnosno daleko bolje tijekom sezone nego u zimskom periodu.
- Ako slučajno nešto i nemamo možemo to naručiti i osigurati u najkraćem mogućem roku. Što je najskuplje što se traži? Ma, teško mi je reći, recimo da trošak za elektroniku na brodu, ako se nešto pokvari, može doseći i svotu od 50-ak tisuća kuna, ističe Vukelić.
Nešto drugačije artikle nudi trgovina »Rogi Ribaru«, koja predstavlja mali raj za ribolovce. Ovdje svatko tko poželi uloviti ribu u Jadranu može pronaći opremu za koju god se varijantu odluči. Panula, štap za pecanje, za podvodni ribolov, puške, udice, ješke, mamci, sve je dostupno i na raspolaganju. Uvijek se može dobiti i dobar savjet od vlasnika trgovine »Rogi Ribaru«, Igora Felkera Škandaloza, koji je napisao i istoimenu knjigu o tehnikama ribolova namijenjenu svima koji žele uživati u moru poštujući pritom njegove prirodne zakonitosti. Između ostalog knjiga nudi i mali rebus, jer odaje pozicije najboljih pošti na Jadranu, mjesta gdje ima najviše ribe i samo treba doći i na brzinu napuniti kašetu. Štos je u tome što su u knjizi namjerno navedene koordinate ribarnica diljem Jadrana, gdje svatko doista može na brzinu pronaći ribicu za sebe. Što god poželi.
- Koji savjet dati ribolovcima? Prvi glasi kako se za dobar ribolov u ovo doba godine treba rano ustati ako stvarno želite nešto uloviti, a to znači da treba krenuti u 4 ujutro pa probati negdje do 9 ujutro. Šaruna, škombara, plavice je sada najviše. Ima puno sitne plave ribe. I orada se može uloviti s kraja, ima ih i ovdje oko marine u jutarnjim satima. Luben se pojavio u zadnjih 15 dana, pa podvodnjaci i panulaši dosta love. Tune je bilo zadnjih godina, ali je zasad nema, no mogla bi se uskoro pojaviti. Najbolje je pecati sa velikim živim morskim crvom i mi ih ovdje držimo, jedan je 70 kuna. Svi me novinari uvijek pitaju koliko je strpljenje bitno, a ja kažem da je upornost važna. Ja sam osobno jako nestrpljiv i nikada ne pecam dugo na istom mjestu. Tko je strpljiv može s krivom ješkom i na krivom mjestu čekati predugo. Treba mijenjati i tražiti najbolju lokaciju, govori Felker Škandalozo. Inače, njegova trgovina osim mnoštva artikala nudi i sasvim ugodnu i opuštenu atmosferu u kojoj ćete dobiti odgovor ili savjet na svako pitanje o ribarstvu. Možete i dogovoriti ribolov i najam broda u pratnji iskusnog ribiča, ali pritom biti spremni i na opciju da ribolov možda i ne završi uspjehom. Uza svo znanje, iskustvo i dobru opremu sreća je ipak jako važan faktor. »Rogi ribaru« nudi i neku sasvim drugačiju opremu za razonodu, između ostalog najam barke za ribolov stoji 1.500 kuna dnevno, odnosno 8.800 kuna za tjedan dana. Odnedavno su u modi i SUP-ovi, koji su doista jako traženi, pa se veslati na vodi može za oko 1.000 kuna koliko košta najam SUP-a na tjedan dana. Za svakoga se nađe ponešto.
Ičići su doista mali raj za nautičare, a uskoro bi ova marina trebala biti modernizirana, obnovljena i uljepšana. U ACI-ju pripremaju projekt rekonstrukcije marine Ičići kao jednu od većih investicija u narednih nekoliko godina. Gotovo svi detalji na morskom i kopnenom dijelu bit će obnovljeni te bi tako marina uskoro trebala dobiti novo ruho i ponuditi još veću kvalitetu nautičarima. A oni će se sigurno i dalje vraćati, jer marina Ičići ima i neke posebne prednosti u odnosu na ostale. Blizu je i lako dostupna. Iz Slovenije, Italije, Njemačke ili Austrije može se stići do Ičića za 2, 3 ili 5 sati vožnje automobilom, pa mnogi dolaze samo za vikend i koriste svoje brodove kao privremene apartmane. Smještaj imaju na brodu i sobu ne trebaju tražiti. Opuštanje i odmor su garantirani, bilo ljeti ili zimi, dovoljno je samo upaliti motore i krenuti. U otkrivanje ljepota Jadrana. A njih je doista mnogo. I to nautičari najbolje znaju. Zato se Jadranu i vraćaju

Izvor: www.novilist.hr