• hr
  • en
  • de
  • it

Nasukanja jahti na srednjem i južnom Jadranu

Talijanska jahta „Mexcal", dužine 14,7 metara, s tri talijanska državljana nasukala se između Paklenskih otočića Borovac i Sv. Klement kod otoka Hvara, a dojavu o nasukanju dobila je lučka ispostava Hvar od lokalnih ribara. Brodica Lučke kapetanije Split upućena je na mjesto pomorske nesreće i utvrdila da nitko nije ozlijeđen niti nema onečišćenja mora. Zapovjednik i posada odbili su napustiti jahtu i prekrcati se na brodicu kapetanije, te su ostali čekati tvrtku EmergenSea iz luke Milna da ih odsuče. Jahta je odsukana te je u pratnji brodice kapetanije proslijedila za luku Palmižana. Na jahti nema vidljivih oštećenja, a kapetan ispostave Hvar izvršit će očevid.

Bilo je još nekoliko nasukanja plovila na srednjem i južnom Jadranu.

Tako se nasukala jedrilica „Stellamaris", dužine 13 m, sa 6 osoba na otočić Maslinjak kod Murtera. Jedrilica je u vlasniku čarter tvrtke Reful d.o.o. iz Sukošana. Na poziciju nezgode je isplovio brod „Šibenik" Lučke kapetanije Šibenik s Murtera, međutim oko 21 sat jedrilica se sama uspjela odsukati.

Kvar motora imala je jedrilica „Stellamaris", dužine 7 m s dvije osobe oko pola nautičke milje od otočića Smokvica kod Rogoznice te ih je u najbližu luku oteglila brodica tvrtke Sea Help.

Oko 1 sat milju od rta Oštro na granici sa Crnom Gorom nasukala se motorna jahta „Santa Victoria", zastave Sejšelski otoci, dužine 21 m, s 15 osoba (ruski, ukrajinski i crnogorski državljani). Nije bilo ozlijeđenih, no jahta je imala mali prodor mora, te je zapovjednik rekao da će čekati jutro i visoku vodu. Oko 7.40 sati jahta se uspjela sama odsukati.

Izvor: www.mmpi.hr