• hr
  • en
  • de
  • it

Nasukana jedrilica i brodice zapletene u mrežu

Zbog jake bure i zaplitanja u ribarske mreže kod pomerske Šćuze u utorak oko 6.30 sati na obali su završile dvije brodice, jedna pulskih, a druga švicarskih nacionalnih oznaka.
- Noćas se digla bura. Puhala je jako par sati. Do mene je došao gliser koji se zapleo u mrežu. Evo vidite, mreža je postavljena po površini po sredini vale i nije uopće imala šenjale.
Zbog bure na mojoj je barci pukao špag vezan za korpomorto. Odmah sam upalio motor da me bura ne baci na obalu, no i meni se motor zapleo u tu mrežu.
Tada je jedini izlaz, da se barka ne nasuka i ošteti, bio ovaj ovdje koji i vidite, u pijesku na obali. Tu sam se ja zaustavio, a i ovaj gliser. To je bilo najsigurnije rješenje", rekao nam je Danilo Stefanović, vlasnik pulske brodice.
Stefanović, ali i vlasnik švicarskog glisera, kojem je inače oštećen i byboat, bili su poprilično ljuti jer su im se brodice zaplele u mrežu koja, po njihovim riječima, na tom mjestu i neobilježena nije trebala biti položena. Upravo vlasnika te mreže krive za štetu koja je nastala na njihovim brodicama.

Nepunih sat vremena prije havarije u Šćuzi, nešto dalje, u premanturskoj uvali Portić, nasukala se talijanska jedrilica. Kako je izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, jedrilica duljine 12,37 metara zbog jake bure bačena je na obalu. Na jedrilici se u trenutku nasukavanja nalazilo pet osoba koje nisu ozlijeđene, a nije došlo ni do onečišćenja mora.

Izvor: www.glasistre.hr