• hr
  • en
  • de
  • it

Nakon 100 godina u Mandalinu sletio hidroavion

Hidroavion tvrtke European Coastal Airlinesa sletio je u srijedu uz ponton D-Marin Mandalina koja je u vlasništvu turske Dogus grupe, a taj prvi promotivni let koji je iz Resnika do Šibenika trajao desetak minuta, označit će, ostvare li se planovi zrakoplovne tvrtke, ali i želje grada Šibenika i Dogus grupe, početak novog razdoblja za šibenski turizam.

Istaknuo je to u prigodi potpisivanja petogodišnjeg ugovora o hidroavionskim uslugama između turske tvrtke i spomenutog avioprijevoznika šibenski gradonačelnik Željko Burić.
- Šibenik je odavno zaslužio vlastitu avionsku liniju, a ovo je šansa da se to i ostvari. Ne trebamo se bojati ničeg novog, posebno kada se radi o ovakvim projektima kojima Šibenik otvaramo svijetu sa svim kulturnim, povijesnim i prirodnim ljepotama koje grad ima. Dostupnost jedne destinacije, zalog je njezina bržeg razvoja.
Budući da je Šibenik već otvorio novu turističku stranicu, njegovo hidroavionsko povezivanje sa cijelom hrvatskom obalom, ali i susjednom Italijom dovelo bi do konačnog pozicioniranja grada na turističkoj karti Hrvatske-rekao je Burić te izrazio nadu da će sve institucije koje odlučuju o zaživljavanju ovog projekta imati dovoljno razumijevanja da se projekt dovede do kraja.
Potpisivanje ugovora u upravnoj zgradi D-Marine u Mandalini, naime, tek je preduvjet za ishodovanje brojnih dozvola za hidrostazu koja bi Šibenik uvrstila među gradove sa hidroavionskom prometnom ponudom. Procedura je iznimno složena, no, prema riječima Klausa Dietera Martina, predsjednika uprave European Coastal Airlinesa, tvrtka je spremna ispuniti sve zadane uvjete i ishoditi sve dozvole kako bi Šibenčani i njihovi gosti uskoro mogli koristiti, u svijetu odavno prihvaćene komercijalne hidroavionske letove.
- Šibenik je još prije 80-ak godina imao hidroavionske veze i sada smo u prilici vratiti mu taj povijesni sadržaj te ga uvrstiti među vodeće destinacije takvog oblika putovanja-kazao je, uz ostalo, Martin.

Inače, iz Resnika su hidroavionom u Mandalinu doletjeli šibenski gradonačelnik Željko Burić, dogradonačelnik Danijel Mileta, predstojnica gradonačelnikova ureda Ana Gojanović Rakić i pročelnik ureda šibensko-kninskog župana Novica Ljubičić. "Hidroavionski" izlet potom su iskoristili i predstavnici šibenskih medija.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr