• hr
  • en
  • de
  • it

Najpoznatije venecijansko sidro iz 16. stoljeća vratilo se kući

HR

Nakon završenih konzervatorsko restauratorskih radova koje je proveo Odjel konzerviranja i restauriranja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA), najpoznatije venecijansko sidro iz 16. stoljeća na našim prostorima, danas se vratilo u svoj domicilni Zavičajni muzej Biograd na Moru.

1960.-ih godina u blizini otočića Gnalić nedaleko Biograda otkriven je jedan od najznačajnijih post-srednjovjekovnih brodoloma na Mediteranu. Među mnogobrojnim nalazima s brodoloma pronađena su i dva željezna sidra koja su izvađena iz mora i nekonzervirana izložena na otvorenom prostoru. Sidro većih dimenzija izloženo je na pročelju zgrade Zavičajnog muzeja Biograd na Moru, a drugo manje na platou ispred zgrade Narodnog muzeja u Zadru. U takvim su uvjetima sidra rapidno propadala, a predstavljala su i opasnost za posjetitelje.
Kako bi se spriječila daljnja degradacija ovog vrijednog kulturnog blaga stručni tim Odjela konzerviranja i restauriranja MCPA je zahvaljujući financijskim sredstvima Ministarstva kulture posljednjih nekoliko godina provodio neophodno potrebne konzervatorsko-restauratorske radove. Radovi su ponajprije bili usmjereni na uklanjanje kloridnih soli koje su glavni uzročnici korozijskih procesa na sidrima, a uslijedili su i postupci neutralizacije, mehaničkog čišćenja i nanošenja odgovarajuće završne zaštite prilagođene prezentaciji sidara u vanjskim uvjetima. Uz djelatnike MCPA, u radovima na sidrima sudjelovali su i Jean Bernard Memet te Philippe de Vivies, francuski restauratori i stručnjaci na području elektrolitičkih postupaka na metalnim arheološkim predmetima iz institucije A-Corros Expertise.
Radovi na manjem sidru su završeni krajem 2017.godine, te je ono već izloženo na platou Narodnog muzeja u Zadru, a danas je i izazov transporta većeg sidra dužine od skoro 5 metara i težine od 1046 kg u domicilni muzej uspješno savladan.

Izvor: www.zadarskilist.hr