• hr
  • en
  • de
  • it

Najava 22. Fiumanke

hr

U Rijeci će se od 5. do 13. lipnja 2021. godine održavati 22. Fiumanka, međunarodno jedriličarsko događanje s bogatim pratećim programom.
22. tradicionalna regata krstaša Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena medijska regata zajedrit će ove godine 12. lipnja. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu. Kao i prethodnih godina regata je u potpunosti besplatna za sudionike, uz tradicionalne majice koje dobivaju sve posade i besplatan vez u riječkoj luci.
Da je Fiumanka više od regate, to će dokazati i ove godine s bogatim pratećim programom na moru i kopnu. Događaj je to koji Riječani i njihovi gosti očekuju čitave godine, kada se Kvarner zabijeli stotinama jedara i koji drugog vikenda u lipnju, u čast zaštitnika grada Rijeke svojim jedrima ogrne različite druge programe.
Ovogodišnju Fiumanku otvorit će drugo izdanje regate modela Jako mala Fiumanka za klasu Dragon, koja će se održati 5. lipnja na jezeru omiljenog riječkog skijališta Platak uz nastup nekih od najuspješnijih sudionika dosadašnjih „velikih" Fiumanki. Regata je dio Festivala sporta u organizaciji Saveza sportske rekreacije PGŽ „Sport za sve".
Istog dana u Kostreni će se održavati likovni susret humanitarnog karaktera Ex tempore u organizaciji Udruge Projekt +/-60, uz potporu Turističke zajednice općine Kostrena i udruge Veli pinel. Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša KPA Kostrena održat će 27. izdanje ekološke akcije Eko Kostrena kojoj će se pridružiti i Centar kulture Kostrena donacijom bio kugli s efektivnim mikroorganizmima za čišćenje mora.
Budu li to epidemiološke prilike dopustile, u četvrtak 10. lipnja, u večernjim satima na brodu Marina Udruga Projekt +/-60, organizirat će donacijsku aukciju slika nastalih prethodnog vikenda u Kostreni uz zabavni program pod nazivom „Platno, kist, rock i twist", u kojem će nastupiti udruge LP rock, Projekt bend i La bamba. Sredstva se prikupljaju za Sigurnu kuću udruge U.Z.O.R.
Osim jedrenja i zabave, Fiumanka je posljednjih godina postala mjesto susreta i dijaloga o važnim temama poput održivosti i očuvanja prirodnih resursa, posebno našeg mora. U petak 11. lipnja, kao dio Fiumanke održat će se Business Woom Day, poslovno događanje u hibridnom formatu na kojem će se unatoč epidemiološkim okolnostima zahvaljujući novim tehnologijama razgovarati o održivosti i mobilnosti na globalnoj razini. Business Woom Day posvećen je energetskoj održivosti, zelenoj ekonomiji i utjecaju klimatskih promjena na razvoj mediteranske i pomorske industrije i dio je Europskog zelenog tjedna i 10. energetske konferencije otoka Krka. Mjesto održavanja panela je Botel Marina dok će sudionici u popodnevnim satima zajedriti na prvoj Business Woom regati. Organizator događaja je tvrtka Business Sailing and Woom iz Zagreba koja je prepoznala značaj i potencijal Fiumanke.
Od 11. do 13. lipnja u samom središtu grada održavat će se zanimljivo trodnevno događanje Placa pod zvjezdanim riječkim nebom čiji su organizatori Galerija Poneštrica i Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu trgovine autohtonih proizvoda „Kašetica primorsko-goranska", Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. U petak 11. lipnja u 10 sati Placu će otvoriti Fešta od malog broda. Učenici riječkih osnovnih škola izrađivat će brodove od papira pa će Korzom zaploviti i papirnata inačica omiljene riječke regate dok će u večernjim satima Trgom 128. brigade zavladati kreativci i glazbenici. U neposrednoj blizini, na Trgu Riječke rezolucije od 10. do 12. lipnja održavat će se trodnevni festival vina Kvarner Wines Festival WineRi na kojem će se predstaviti renomirani vinari Kvarnera u organizaciji Zadruge vinara Vina Kvarnera. U centralnom dijelu luke, na Gatu Karoline Riječke u petak 11. lipnja u večernjim satima održat će se besplatan koncert povodom Fiumanke u organizaciji tvrtke Promocija na kojem će nastupiti bend Grooversi.
U subotu 12. lipnja zajedrit će 22. Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena jednodnevna medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu. Kao i prethodnih godina regata je u potpunosti besplatna za sudionike (ne plaća se startnina), uz tradicionalne majice i besplatan vez u riječkoj luci za sve posade.
Na prostoru Terminala u petak i subotu će se održavati prigodan dnevni i večernji glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje. U subotu u 20 sati predviđeno je proglašenje pobjednika 22. Fiumanke te na Gatu Karoline Riječke besplatan koncert grupe Sarah & The Romans, u organizaciji tvrtke Promocija.
U suradnji s Riječkim sportskim savezom u subotu i nedjelju kao dio programa na moru održat će se prezentacija windsurfa i Electro Foil-a u organizaciji Marotti Windsurf Centra, a u nedjelju će zajedriti i 1. SUP Fiumanka u organizaciji VOP Sup Teama kao i već tradicionalen humanitarna Rotary regata u suradnji s Rotary klubom Rijeka. Građanima Rijeke i posjetiteljima Fiumanke predstavit će se i veslači Veslačkog kluba Jadran.
Unatoč svim izazovima organizacije u neizvjesnosti koju donosi korona, uspješno se nastavlja lijepa riječka priča pod jedrima.
Sve informacije o Fiumanki i pratećim programima mogu se pronaći na mrežnim stranicama regate https://fiumanka.eu/ kao i stranicama organizatora navedenih programa

 

hr

PROGRAM 2021.

Subota 5. lipnja

10:00; Ekološka akcija 27. Eko Kostrena i Ex tempore; humanitarna umjetnička kolonija u Kostreni

10:00; Festival sporta na Platku;

11:00; Jako mala Fiumanka; regata radioupravljanih jedrilica

14:00 Regata pobjednika

15:00 Proglašenje pobjednika i primopredaja prijelaznog pokala Velike Fiumanke

 

Četvrtak 10. lipnja

12:00; Otvaranje regatnog ureda Fiumanke za prijave na Terminalu

15:00; Kvarner Wines Festival WineRi na Trgu Riječke rezolucije

17:00; Svečano otvaranje Kvarner Wines Festivala WineRi na Trgu Riječke rezolucije

20:00; „Platno, kist, rock i twist", donacijska aukcija slika na Botelu Marina za Sigurnu kuću udruge U.Z.O.R.

 

Petak 11. lipnja

10:00; Fešta od malog broda - papirnata Fiumanka na Trgu 128. brigade HV

10:00; Woom Day na Botelu Marina (Business Sailing and Woom Ltd)

11:00; Dječja predstava „Nove zgode Wande LaVande" na Trgu 128. brigade HV

12:00; Kvarner Wines Festival WineRi na Trgu Riječke rezolucije

15:00; Business Woom Day regata ispred Rijeke

19:00; Placa pod zvjezdanim riječkim nebom na Trgu 128. brigade HV;

19:00; Corto music set na Terminalu

21:00; GROOVERSI; besplatan koncert za građane na Gatu Karoline Riječke

 

Subota 12. 6.

08:00; Predstavljanje VK Jadran na Korzu

10:00; Kreativna placa na Trgu 128. brigade HV

12:00; Kvarner Wines Festival WineRi na Trgu Riječke rezolucije

12:00; START 22. FIUMANKE i MEDIJSKE REGATE; tradicionalna riječka regata krstaša

12:30; Prezentacija Windsurfa i eFoila

18:00; Placa pod zvjezdanim riječkim nebom na Trgu 128. brigade HV;

18:00; Corto music set na Terminalu

19:00; Predstavljanje OPG-ova s područja PGŽ na Trgu 128. brigade HV

20:00; PROGLAŠENJE POBJEDNIKA FIUMANKE na trgu ispred Terminala

21:00; SARAH & THE ROMANS besplatan koncert za građane na Gatu Karoline Riječke

 

Nedjelja 13. 6.

10:00; Kreativna placa na Trgu 128. brigade HV

10:30; Prezentacija eFoila

11:00; Start 1. SUP Fiumanke u Riječkoj luci

11:00; Rotary regata na regatnom polju ispred Rijeke

13:00; Prezentacija veslanja u Riječkoj luci

13:30; Proglašenje pobjednika SUP regate

19:00; Placa pod zvjezdanim riječkim nebom

20:00; Proglašenje pobjednika nagradne igre za kupce place

Izvor:

Ljiljana Ivetac
M. + 385 99 2410 990
E. lili@fiumanka.eu
www.fiumanka.eu