• hr
  • en
  • de
  • it

Na Jadrolinijinom katamaranu pse zatvaraju u metalni boks na najjače sunce

Prijevoz kućnih ljubimaca trajektom ili brodom noćna je mora svih vlasnika koji se zajedno sa svojim psom ili mačkom za vrijeme žege ili hladnoće zapute prema otocima. Iako je Jadrolinija uvela mogućnost zbrinjavanja životinja, način na koji se to radi vlasnicima je neprihvatljiv, jer su one po nekoliko sati izložene vremenskim nepogodama. Davor Marić, koji se jučer sa svojim psom zaputio prema Ižu, kaže kako je šokiran nehumanim postupkom kojem je bio izložen.
- Dana 31. kolovoza prevozili smo se u Jadrolinijinim brodom Olea iz Zadra na Iž. Pritom je došlo do vrlo neugodne situacije kada je osoblje broda zatražilo da psa (5 kg) ostavimo u boksu na najvišem platou broda izloženog suncu. Duž cijelog puta nije nam bilo dopušteno provjeriti stanje u kojem se nalazi pas. Molim da odgovorni poduzmu adekvatne korake koji bi rezultirali primjerenijim uvjetima prijevoza kućnih ljubimaca u brodovima Jadrolinije, traži Marić.
Jadrolinija je donijela pravilnik o prijevozu kućnih ljubimaca koji se mogu prevoziti "samo ako ne predstavljaju opasnost ili smetnju za putnike i brod". Na trajektnim i brodskim linijama nije potreban smještaj u boksove.
- Osim pasa vodiča za slijepe osobe, životinje ne smiju boraviti u zatvorenim putničkim prostorijama. Psi moraju biti na povodniku i imati brnjicu, opet uz iznimku pasa vodiča za slijepe osobe. Mačke moraju biti u kutiji, a ptice u kavezu. Također, psi i mačke moraju imati uredne dokumente o cijepljenju, navodi se u savjetu portala Putovnica.net.
Drugačija je situacija s prijevozom na brzobrodskim linijama/katamaranima. Osim svih navedenih uvjeta potrebno je da brod ima tehničke uvjete za njihov prijevoz, a to znači da katamaran mora imati posebne bokseve. Dok je na trajektima prijevoz besplatan, za katamarane se plaća karta po redovnoj cijeni za putnike.

Izvor: www.zadarskilist.hr