• hr
  • en
  • de
  • it

Medulinac Martin Dolenc svjetski prvak na dasci sa zmajem

Martin Dolenc svjetski je prvak do 18 godina, brončani do 21, deveti u seniorskoj konkurenciji na dasci za zmajem! Prvenstvo se jedrilo u talijanskoj Grizzeriji, a završilo je jučer, javljaju iz Hrvatskog jedriličarskog saveza.
Kad imaš 15 godina i putuješ po svijetu, radiš ono što najviše voliš i pritom osvajaš medalje malo je reći da je cijeli svijet tvoj. Martin Dolenc iz Medulina zaista živi svoj san. Već nas je prošlih godina obradovao svojim iznimnim rezultatima, a danas je napravio još jedan veliki korak naprijed.
Sjajno je osvojiti medalju među svojim vršnjacima, iako valja istaknuti da je Martin sa svojih 15 godina svjetski prvak do 18 i brončani do 21. To je već prilično spektakularno samo po sebi, ali deveto mjesto u seniorskoj konkurenciji je ogroman korak dalje. Istina, flota daskaša sa zmajem nije stara u globalu, većinom je riječ o mlađim momcima, ali svejedno su značajno stariji od Martina.
- Jako sam sretan, nakon dvije bronce napokon zlato. Još me više veseli deveto mjesto u seniorskoj kategoriji. Natjecanje je bilo fizički jako zahtijevno, jedva čekam doći kući i malo se odmoriti, javio je Martin iz Italije.
Svjetsko prvenstvo daskaša sa zmajem počelo je 15. srpnja, Dolenc je odmah odlično otvorio natjecanje, nakon prvog dana i četiri plova bio je sedmi i odmah nagovijestio da bi ovo prvenstvo moglo proći više nego dobro.
- Dva odlična prva plova, i dva malo lošija, u trećem sam zakačio plastičnu vrećicu i pao, u zadnjem sam se spašavao nakon lošijeg starta i izbora vanjske strane što nije bila dobra odluka, ali sve u svemu jako dobro prvog dana, prokomentirao je na početku Martin.
Nakon drugog dana izgubio je nekoliko pozicija, pao na deseto mjesto, međutim uspio se plasirati u zlatnu skupinu, gdje je također stabilno jedrio i plasirao se u današnji plov za odličja. S ulaskom u plov za odličja već je osigurao juniorske medalje, kao jedini do 18 kojem je to pošlo za rukom, odnosno treći do 21. Pitanje je bilo još jedino konačnog plasmana.
Martin Dolenc još jednom je pokazao svoj iznimni talent i posvećenost sportu kojim se bavi, što nije uvijek jednostavno postići u mlađem uzrastu. Svjetski jedriličarski savez ovog je proljeća donio odluku da će daska sa zmajem biti jedna od četiri jedriličarske discipline u kojima će se jedriti na Olimpijskim igrama mladih 2018. godine. Taman zadnja godina u kojoj Martin ima pravo nastupa na OIM. Čini se da kandidata za medalje već sad na tom natjecanju imamo, javljaju iz Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Izvor: www.ipress.hr