• hr
  • en
  • de
  • it

Medemblik - sjajan dan za hrvatsko jedrenje!

Sjajan prvi dan za hrvatsko jedrenje u Medembliku. Milan Vujasinović prvi je u Laseru, Šime Fantela i Igor Marenić su prvi u 470, Ivan Kljaković Gašpić je drugi u Finnu, Enia Ninčević i Romana Župan pete u ženskom 470. No, to nije kraj sjajnim rezultatima. I da, sad je prošlo 20 sati, a klasa Zvijezda je još uvijek na moru.

Vjetar se prvog dana pete regate Svjetskog kupa u nizozemskom Medembliku raspuhao do 30 čvorova snage, praćen s dosta velikim valom, i prilično niskim temperaturama, tako da su uvjeti na moru bili iznimno zahtijevni. Bilo je dosta prevrtanja i dosta štete na jedrilicama. Međutim, za hrvatske jedriličare dan je prošao izvrsno. U Laseru vodi Milan Vujasinović s dvije uvjerljive pobjede. 13. je Luka Radelić, 16. Tonči Stipanović, 17. Daniel Mihelić, 23. Aron Lolić, 59. Filip Jurišić, 62. Ivan Taritaš, 93. Toma Višić, 95. Lovre Perhat.
- Znao sam da po ovakvom vjetru imam dobru brzinu, ali zadovoljan sam da sam danas odlično odradio i starteve, te da sam imao strpljenja čekati jer to je danas bilo ključno - zadovoljan je Vujasinović.

U 470 također prvo mjesto drže Šime Fantela i Igor Marenić. Oni su danas pobijedili prvi plov, u drugom su bili treći.
- Savršeno otvaranje regate. U drugom plovu smo imali dvije male taktičke greške i jedan manji tehnički problem u brodu. Danas je valjalo jedriti malo konzervativnije kako ne bi došlo do prevrtanja i ta taktika se pokazala dobrom. - kaže Šime Fantela.
U ženskoj konkurenciji klase 470 odlično su jedrile Enia Ninčević i Romana Župan koje su nakon prvog dana pete. To je najbolji plasman zasad za ovu posadu na nekoj regati Svjetskog kupa. Prve su Brazilke Grael/Swan.

Ivan Kljaković Gašpić, kojem je danas inače i 27. rođendan, također je bio sjajan - pobjeda u prvom plovu i drugo mjesto u drugom donijeli su mu drugo mjesto ukupno, s istim bodovima kao prvoplasirani Britanac Edward Wright. Marin Mišura je također bio u vrhu flote, ukupno je sedmi. Finaši su danas imali vrlo dug dan na moru, sedam sati.
- Zadovoljan sam, ima nijansi na kojima kao i uvijek treba raditi, međutim ako nastavim ovako bit će to jako dobro - razmišlja Ivan.

Za ostatkom ekipe ne zaostaju ni hrvatski daskaši, u klasi u kojoj smo tek na počecima, 14. je Luka Mratović, 22. Mihovil Fantela. Vodi Novozelanđanin JP Tobin.

U 49er-u Pavle Kostov i Petar Cupać su 17. s dva odlična ulaza u prvom i trećem plovu za ovu klasu, sedmim i osmim mjestom, međutim u drugom plovu dana puknulo im je kormilo pa nisu završili taj plov i dobili su maksimalan broj negativnih bodova za taj plov. Prvi su Australci Outteridge/Jensen.

Tina Mihelić u Laser Radialu diskvalificirana je u prvom plovu radi preuranjenog starta, u drugom je bila izvrsna peta, nakon dva jedrenja je 28. Na prvom mjestu je Nizozemka Marit Bowmeester.

Izvor: www.hjs.hr