• hr
  • en
  • de
  • it

Medemblik - jak vjetar zaustavio jedrenje

Tri su dana do kraja regate Svjetskog kupa u Medembliku. Zbog jakog vjetra danas su jedrili samo daskaši i laseri. U finalnu seriju Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470 ulaze kao prvi, Ivan Kljaković Gašpić u Finnu i Tina Mihelić u Laser Radialu kao drugi, a Milan Vujasinović u Laseru kao treći. Malo je reći da su rezultati dobri.

Oko 16 sati suci regate Svjetskog kupa u Medembliku donijeli su odluku: danas nema više jedrenja. Razlog: prejak vjetar praćen visokim valom. Od ranog jutra vjetar se raspuhao, već oko deset sati na moru jedriličare je dočekalo preko 20 čvorova. Zajedrile su Zvijezde, 470, laseri i daske, međutim samo su laseraši i daskaši uspjeli odjedriti jedan plov, za ostale je prekinut zbog prejakog vjetra. Druge klase nisu niti isplovile. Mjerilo se do 40 čvorova snage vjetra.

Unatoč prevrtanju, te lomu jarbola netom prije starta, Tina Mihelić danas je bila odlična peta i napredovala na drugo mjesto poretka Laser Radiala. U Laseru Milan Vujasinović je nakon dva dana vodstva pao na i dalje izvrsno treće mjesto. Odlično četvrto mjesto zabilježio je danas Tonči Stipanović, koji je nakon pet jedrenja 15. Plasman ostalih hrvatskih lasertaša: 17. Ivan Taritaš, 23. Daniel Mihelić, 25. Luka Radelić, 30. Aron Lolić, 67. Toma Višić, 81. Filip Jurišić, 112. Lovre Perhat.

Daskaši su odjedrili dva plova, Luka Mratović je bio dva puta 19. Ukupno je 22., Mihovil Fantela je 33.
- Danas je bilo preživljavanje. Na dasci, pogotovo niz vjetar, u ovakvim uvjetima samo se trudiš preživjeti. Meni je još u prvom plovu puklo osiguranje za nogu tako da je zaista bilo teško. - kaže Luka.

Sutra je start predviđen u 10 sati, i dalje se očekuje vrlo jak vjetar.

Izjave: Tina Mihelić, Milan Vujasinović.

Izvor: www.hjs.hr