• hr
  • en
  • de
  • it

Marine Partnership - uključite se u zaštitu Jadrana

Radi bolje zaštite i upoznavanja dupina, morskih kornjača i drugih zaštićenih morskih vrsta, Institut "Plavi svijet" iz Lošinja, Udruga "Argonauta" iz Murtera, "Plavi svijet" Visa, Nacionalni park Kornati i Javna ustanova "Priroda" iz Rijeke razvili su aplikaciju za pametne telefone i tablet-računala "Marine Partnership".

Po riječima biologa Grgura Pleslića iz Instituta "Plavi svijet", učinkovita zaštita u idealnom slučaju temelji se na točnim i aktualnim podatcima o morskom okolišu i bioraznolikosti koje uglavnom prikupljaju i analiziraju znanstvenici u istraživanjima i programima monitoringa. No u svijetu (Australija, Kanada, SAD) sve je izraženije uključivanje javnosti u prikupljanje podataka pa svatko tko boravi u prirodi ili na moru može dojaviti svoja opažanja i time uvelike pomoći u stvaranju potpune slike o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti.
Aplikacija omogućuje dojavljivanje opažanja zaštićenih i/ili ugroženih vrsta radi izrade baze podataka o njihovoj pojavnosti i prostornoj raspodjeli u Jadranu. Riječ je o vrstama s popisa NATURA 2000 te ostalim zaštićenim vrstama koje je moguće opaziti u Jadranu, a koje svatko može relativno lako identificirati. Kako bi se svi mogli uključiti u program monitoringa, dovoljno je instalirati aplikaciju na telefon ili tablet-računalo. Kad se na moru opazi neka zanimljiva vrsta, pojedinosti o tome mogu se poslati odmah ili naknadno, rekao je Pleslić te dodao da su aplikacija i karta s opažanjima za Android i iOS uređaje dostupni na adresi http://www.plavisvijet-vis.hr/#!ukljucitese/xgyox
Aplikacija "Marine Partnership" nastala je u sklopu projekta "Partnerstvo za održivo korištenje zajedničkih morskih resursa" koji financiraju Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izvor: www.glasistre.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa:

Fotogalerija