• hr
  • en
  • de
  • it

Marina i servis za megajahte gradit će se na terenu Brodotrogira

Gradsko vijeće Trogira jednoglasno je prihvatilo prijedlog Odluke da se županu Anti Sanaderu hitno podnese zahtjev za pokretanje postupka izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije za područje "Brodotrogira", što je nužno za provedbu programa njegova restrukturiranja.
Odluci je prethodila prezentacija spomenutog programa koju je ispred brodogradilišta obavio Mario Geić, dok je na upite vijećnika odgovarao predsjednik Uprave Mateo Tramontana.

Geić je kazao kako se proces privatizacije privodi kraju te da je u tijeku odobravanje toga programa od Agencije za tržišno natjecanje. Međutim, potencijalni problem koji se može dogoditi i otegnuti cijeli proces je neriješena urbanistička situacija, rekao je.
Pojasnio je kako se izmjene moraju izvršiti za planiranu luku nautičkog turizma i servisnu bazu za jahte na sjevernoj obali Čubrijan za koje je Vlada već odobrila koncesiju na pomorskom dobru.
Da bi se mogao realizirati planirani projekt, potrebno je postojeće oznake Malo LN (luka nautičkog turizma - županijski značaj) i Malo LO (luka posebne namjene - servisna baza - županijski značaj) promijeniti u oznake Veliko LN (luka nautičkog turizma - državni značaj) i Veliko LO (luka posebne namjene - servisna baza - državni značaj), s obzirom na to da je "Brodotrogir" tvrtka značajna za državu, rekao je Geić.

Dodao je kako je na jugoistočnom dijelu Čubrijana u Saldunskoj uvali sadašnjim planom predviđena izgradnja luke otvorene za javni promet, što bi trebalo ukloniti, jer je na tom prostoru u programu restrukturiranja planirana izgradnja marine i servisne baze za megajahte dužine do 100 metara s ugostiteljskim sadržajima visoke klase.

Takva investicija, koja mora biti realizirana kroz razdoblje restrukturiranja, predstavljat će u konačnici značajan iskorak u servisiranju megajahti te upotpunjavanju turističke ponude ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nego i na ovom dijelu Mediterana.
Stoga bi u županijskom prostornom planu na toj površini trebalo omogućiti izgradnju luke nautičkog turizma od državnog značaja, a ne, kako sada stoji, luke za javni promet od županijskog značaja, ustvrdio je Geić.

Podsjetio je kako je u "Brodotrogiru" trenutačno zaposleno 1240 radnika, kako je zadržavanje brodograđevne djelatnosti važno za njegov opstanak te kako je brodogradilište, s obzirom na to da posluje sa 624 domaće tvrtke, od kojih je 247 iz županije, važan gospodarski subjekt za širu regiju.

Rekao je i kako je projekt ruske ribarske flote još aktualan te da ovisi o privatizaciji. Na upit vijećnika HSLS-a Ivana Kuzmanića je li izrađena ekološka studija za marinu na sjevernoj obali, budući da se u akvatoriju u neposrednoj blizini nalazi još jedna, Baotićeva marina, Tramontana je kazao kako je za dio marine, za koji postoji građevinska dozvola, izrađena studija, a za dodatni dio prema rtu Čubrijan, za koji bi se trebala proširiti građevinska dozvola, da će se studija također izraditi.

Kuzmaniću je odgovorio i kako će u postupku restrukturiranja i privatizacije obitelji Geić biti isplaćena naknada za njihovo zemljište za koje se godinama spore.
Tramontana je istaknuo kako je razdoblje restrukturiranja 10 godina te kako brodogradilište ima koncesiju na pomorsko dobro za nešto više od 20 godina, a da je zainteresirani kupac tražio da se produlji na 50 godina.

Kazao je kako postojeće parkiralište od 200 parkirališnih mjesta neće biti dovoljno za nove sadržaje te da će se graditi novo na Balanu sa 450 mjesta na dvije etaže. Tramontana je rekao kako će kupac brodogradilišta morati duboko zagrepsti i odvojiti rad od nerada.
- Ima u škveru onih koji su sami sebi teški, a kamoli ne drugima, a ima i onih koji su došli do kraja radnog vijeka i koji smetaju sebi i drugima - zaključio je Tramontana. Podsjetimo da je Danko Končar, za kojega se govori da će kupiti trogirski škver, obećao radnicima 25 posto udjela u vlasništvu, ali da će prije toga morati proliti dosta krvi, rada i znoja.
- Svojedobno su neki pobrkali žutu i ljubičastu boju u prostornom planu i zato moramo to sada uskladiti kako bismo omogućili proces restrukturiranja i privatizacije - kazao je trogirski gradonačelnik Damir Rilje koji se nekoliko puta, istaknuo je, susreo s Končarem, koji mu je kazao da na Grad gleda kao na budućega partnera.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr