• hr
  • en
  • de
  • it

Koncesionari našli zajednički jezik sa Slavićem

Koncesionari nad nekadašnjim privezištima sastali su se ovog tjedna sravnateljem Županijske uprave Zadar Marinkom Slavićem kako bi dogovorili pojedinosti oko naplate veza i lučke pristojbe tijekom sljedeće turističke sezone. Podsjetimo da po aktualnom Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama iz 2003. Županijskoj lučkoj upravi ide 60 posto ukupnih prihoda od naplate veza i lučke pristojbe, a dosadašnjim koncesionarima 40 posto. Županijska lučka uprava 30 posto svojeg dijela mora uplatiti na račun jedinice lokalne samouprave.

Kako smo i dosad izvještavali, koncesionari takvu podjelu novca nikako ne prihvaćaju argumentirajući to činjenicom da su oni uložili u infrastrukturu, uredili koncesijska polja, do vezova doveli ormariće za struju i vodu, uredili sanitarne čvorove, a na njima su i svi troškovi.

Sastanku u ŽLU Zadar nazočili su predstavnici komunalnih poduzeća kojima su istekle koncesije nad privezištima - iz Sali, Kukljice, Pakoštana i Biograda te predstavnici športskih društava iz Silbe i Iža koji su se našli u istoj situaciji.

Prema informacijama koje smo dobili od direktorice komunalnog poduzeća „Mulić" iz Sali Nives Beneti, sastanak je započeo s dosta nervoze da bi na kraju ipak završio sa zadovoljavajućim dogovorima.

- Dogovoreno je tako da se naplata veza odvoji od lučke pristojbe koja se plaća za uslugu u pojedinoj luci. Tako bi ŽLU-u išlo 60 posto prihoda od naplate veza, a ono što se plaća za lučku pristojbu išlo bi nama koji dajemo usluge u lukama - struju, vodu, tuš i odvoz smeća.

Predložili smo i da cijena naplate veza ne bi smjela biti previsoka, odnosno da bude otprilike kao i lučka pristojba, a u nekim lukama koje nude dodatne usluge kao što je tuš, cijena veza bi i manja nego lučka pristojba, rekla je Beneti.

Dogovoreno je i da će djelatnici koji će naplaćivati pristojbe imati majice s oznakama Županijske lučke uprave Zadar, a naplatu će vršiti preko posebnih aparatića.

Izvor: www.zadarskilist.hr