• hr
  • en
  • de
  • it

Joe spasio Ultru

Iako je prodaja - po tvrdnjama organizatora - išla bolje nego prošle godine, ovogodišnji Ultra festival umalo je otkazan.

A sve zbog sukoba hrvatske i američke strane. Sukoba oko novca koji je završio na sudu u Miamiju. Ipak, najveće žrtve su partijaneri koji su kupili karte za festival, avion i smještaj u Splitu, a tjednima nisu mogli dobiti potvrdu da se festival ne otkazuje.
Amerikanci su, pak, otkazali suradnju tvrtki koja je proteklih godina imala koncesiju i ponovnu u igru ubacili Joea Bašića, čovjeka koji je i doveo Ultru u Split, ali ja naprasno napustio projekt prije dvije godine.
Joe je s nama razgovarao nakon što su ga Amerikanci nazvali i zatražili da spasi ovogodišnju Ultru, jer gašenje festivala koji je uspješan i svi na njemu zarađuju bio neshvatljiv potez i nanio bi dugoročno štetu Ultri u svijetu, ali i hrvatskom turizmu.

- Ultra je bila pred otkazivanjem jer su američki partneri prekinuli suradnju s tvrtkom Adria MM Productions, i onda ste opet upali vi, iako ste prije nekoliko godina izišli iz svih poslova s Ultrom.
- Da, prije nekoliko dana me je zvao vlasnik Ultra korporacije Russel Faibisch i zamolio da preuzmem sve konce. Želja mu je da sve što prije postavimo na noge i uspješno privedemo kraju pripreme za festival.

- Jeste odmah pristali?
- Nisam odmah, jer je pred mene bio postavljen velik zadatak. Ipak je malo više od dva mjeseca do Ultre, a ja sam, kako ste i rekli, izišao iz tog posla.

- Zašto ste izišli?
- Pa, moja se poslovna stratergija i ideje razlikovala od ostalih partnera u tvtrki Adria MM, i to baš u vezi s Ultrom. Ja se s njihovim potezima nisam slagao i mi smo se razišli u miru. Čista poslovna odluka.

- Znači, niste se slagali s poznatim poduzetnikom i ugostiteljem Nikolom Bušljetom koji je sada na sudu s američkim vlasnicima Ultre?
- Da, ali kao što sam rekao, to je bilo neslaganje u idejama i mi smo se razišli u miru. Ja svojim putem, oni svojim.

- I sada se vaši biši partneri tuže s Ultrom, a vi ste preuzeli posao.
- Da.

Što mislite o sporu koju se vodi na sudu u Miamiju?
- Znam da ja tužbu ne bih digao, niti bih se tužio, ali ne želim komentirati spor koji je sada stvar suda. Ja u to nisam ni na koji način uključen i ne želim to ni komentirati.

- Što kaže gospodin Faibisch na tužbu?
- Ništa, tužan je i razočaran, ali ipak želi da festival ide dalje. Najviše mu je žao partijanera koji su danima ostavljeni bez informacija o sudbini festivala i izvođačima, pa su i neki prijetili otkazivanjem dolaska u Hrvatsku. Takvo je ponašanje nedopustivo, i mi ćemo sve sljedećih tjedana ispraviti.

- Kada će biti line up, tj. popis dj za ovu Ultru?
- U idućih sedam dana.

- Možete li u dva mjeseca završiti sve pripreme?
- Ja mislim da mogu. Dat ću sve od sebe. Ovo je za mene i osobni izazov. Nisam odmah prihvatio ponudu da radim festival, ali kada sam promislio kakva bi šteta nastala da se otkaže, odlučio sam uskočiti. Možete zamisliti što bi bilo i za Ultru i za naš turizam da tisuće partijanera koji su već kupili karte za avion i festival, te našli smještaj, dobiju informaciju da je sve otkazano.

To bi bila katastrofa - turisti bi otkazivali dolazak i na ostale festivale jer bi se Jadran doživljavalo kao neozbiljnu destinaciju, a i turizam bi u cjelini patio.

- Možda bi patio i vaš drugi festival MTV summer blast u Poreču?
- Da, bi svakako, i zato trebamo osigurati da ova Ultra bude najbolja. No, ne bi patio samo moj drugi festival nego cijela glazbena festivalska industrija u Hrvatskoj koja s bitnim dijelom sudjeluje u ukupnom hrvatskom turističkom kolaču.

- Koliko je karata do sada za Ultru prodano?
- Oko 25 tisuća. Prodaja ide i bolje nego prošle godine jer su partijaneri iz drugih, dalekih zemalja već odavno kupili karte i isplanirali svoj odmor.

- Koliki onda posjet očekujete?
- Pa najmanje kao prošle godine, ako ne i više.

- U brojkama?
- Oko 45 tisuća partijanera po danu, što bi značilo oko 135 tisuća posjetitelja u sva tri dana.

- Hoće li Ultra ostati i sljedećih pet godina u Splitu?
- Nadam se da hoće, jer mislim, a to sam i Amerikancima rekao, da Ultra jedino ima smisla u Hrvatskoj, u Splitu.

- Jeste li razgovarali s Gradom, Hajdukom, Ministarstvom turizma?
- Razgovore počinjemo ovih dana. Što se tiče Hajduka, htio bih naglasiti da će i Hajduk kao i Torcida biti zadovoljni uvjetima koje ćemo ponuditi.

- Je li istina da će Ministarstvo turizma sponzorirati Ultru sa 8 do 10 milijuna kuna?
- Ne bih to komentirao. Ali ako se to i dogodi, onda to ne bih nazvao sponzoriranjem, nego ulaganjem u naš turizam, jer zamislite kolika je to reklama.

Deseci tisuća partijanera svojim objavama na Faceu, Instagramu pronose glas diljem svijeta i reklamiraju nas, to je vojska ambasadora našeg turizma i nema novca koji to može platiti. Pogledajte odakle partinaeri dolaze.

- Je li istina da je svota koju Amerikanci traže za licenciju Ultre 10 milijuna kuna i postotak od pića?
- Ne bih to htio komentirati.

- Je li Ultra vama predstavlja veliki financijski dobitak?
- Svatko tko je sposoban može zaraditi na ovakvom festivalu, iako će ova godina za nas biti prvenstveno u znaku ulaganja i očekivanja da ćemo dobiti ugovor i za sljedećih pet godina.

Čujem da su se Amerikanci žalili i na infrastrukturu potrebnu za ovaj megaprojekt?
- Da. Hrvatska još nema svu logistiku da se kvalitetno izvede ovako veliki festival, ali snalazimo se. No, naša zemlja ima druge prednosti koje nemaju ostale zemlje.

I toga su Amerikanci jako svjesni. Kad se podvuče računica, Split i Dalmacija su idealno mjesto za ovakav oblik zabave.

Dijete emigranata
Joe je dijete hrvatskim emigranata koji su se odselili u Kanadu. Tamo se i rodio. U Kanadi se specijalizirao za velike koncerte i bio je poznati event menadžer, a potom je 1997. godine pokrenuo posao u Hrvatskoj, počeo je s dovođenjem velikih DJ zvijezda na Zrće, u Istru i Dalmaciju. To je, kaže Joe, stvorilo povjerenje vlasnika brenda Ultre, Aamerikanaca Russella Faibischa i Adama

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr