• hr
  • en
  • de
  • it

Izronili antičku luku i sjemenku rotkvice

U Turističkom naselju Zaton, nedaleko od zapadne plaže, završena su podvodna arheološka istraživanja antičke luke otkrivene još sredinom 60-ih godina.
Od tada do prije nekoliko godina pronađeni su ostaci triju plovila izrađenih specifičnom tehnikom šivanja, što je najveća koncentracija plovila izrađenih takvim načinom.

Ima ih samo 15 na Mediteranu iz rimskog vremena, a pokraj Zatona čak tri. U tišini, daleko od očiju javnosti, nalazište su s dva broda proučavali stručnjaci Arheološkog muzeja iz Zadra, predvođeni ravnateljem dr. sc. Smiljanom Gluščevićem.
Uz ljude iz Muzeja i vanjske suradnike, sudjelovalo je i osam instruktora i polaznika tečaja Nautical Archaeology Society (NAS), prvoga takvog tečaja u Hrvatskoj.

Ostaci lukobrana nalaze se na dubini od dva do 4,5 metara, što znači da su u antičko vrijeme tu mogli pristajati brodovi respektabilne dužine, barem dvadesetak metara, a pri vrhu rive i puno veći.
- Materijal je iznimno bogat, a po količini istraženog materijala, odnosno kulturnih slojeva u kojima se taložio, nije samo najbogatiji na istočnoj obali Jadrana, nego, vjerujem, i na Mediteranu.

Najviše je grubih lonaca različitih tipova, bikoničnih zdjela, tava, gradela, lončića, egejske keramike između 1. i 3. stoljeća. S vanjske strane sve to posuđe ima jake tragove gorenja, dakle, sve to posuđe vidjelo je tko zna koliko frigada, brudeta, kuhanja... - ističe Gluščević.

Zanimljivo je da je prvi put u nekom arheološkom sloju u svijetu identificirana sjemenka rotkvice, za koju se zna da se upotrebljavala još sredinom 1. stoljeća.
Osim sjemenki krastavaca, višnje, trešnje, lubenice, smokve, vinove loze i kupine, pronađena je i sjemenka kukute, biljke koja je služila kao lijek, ali i kao otrov kakav je bio prisiljen popiti Sokrat. Bilo je i divljih trava, a među tim materijalom unikatna je košara pletena od vlakana koji se nalaze isključivo u Egiptu na ušću Nila.

Zaton je bio vrlo važan
Sada sigurno znamo da je osnovni dio arhitekture pokrivao površinu od barem 3000 četvornih metara. To je bila vrlo velika prometna luka antičkog Nina - zaključuje Gluščević.

Izvor: www.slobodnadamacija.hr