• hr
  • en
  • de
  • it

Iz godine u godinu doživljavamo rekordne turističke sezone.

Da li kontroliramo razvoj turizma ili taj turizam kontrolira nas? Do kada i kako to sve može ići na taj način?, samo su neka od pitanja o kojima se razgovaralo na panel diskusijama na kojima su sudjelovali glavni akteri hrvatskog turizma.
Da turistička politika ne smije iz vida izgubiti ljude, odnosno kvalitetu života domicilnog stanovništva, posebice onih koji žive u turističkim mjestima, jačanje suradnje između privatnog i javnog sektora te nužnost uspostavljanja održivog cjelogodišnjeg, umjesto dosadašnjeg dvomjesečnog turizma, glavni su zaključci konferencije "Turizam danas i sutra" u organizaciji Glasa Istre, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, na kojoj su u porečkom hotelu Diamant prošlog petka sudjelovali vodeći istarski političari i eminentni turistički stručnjaci na čelu s ministrom turizma Garijem Cappellijem.
- Iz godine u godinu doživljavamo rekordne turističke sezone, zasluženo se hvalimo s porastom broja noćenja, dolazaka, i svi mi, manje ili više, imamo od toga koristi. Međutim, do kada i kako to sve može ići na taj način? Hoće li nam se taj ekstenzivni razvoj turizma jednog dana, a možda taj dan nije toliko daleko, obiti o glavu? Da li kontroliramo razvoj turizma ili taj turizam kontrolira nas?, pitanja su kojima je direktor izdavaštva Glasa Istre Ranko Borovečki otvorio konferenciju, a koja su za vrijeme dvije panel rasprave bili okosnica razgovora.

Gari Cappelli, ministar turizma: Svaki treći zaposleni radi u turizmu
- Gdje bolje, gdje kvalitetnije, gdje realnije i kritičkije razgovarati u turizmu nego u najturističkijoj regiji Hrvatske? Kao ministar ponosan sam na Istru. Vi ste ogledni primjer turizma i na tome vam čestitam. Financial times nas je nedavno proglasio kao jednu od sedam preporučljivih destinacija za investiranje. Pa to nije mala stvar, ne samo za turizam, nego i za investicije. Međutim, moramo imati zadovoljno stanovništvo i onda vidjeti što gostu nudimo kroz proizvod. O turizmu moramo pričati i s osmjehom na licu, jer znamo da je svaki treći zaposleni u državi zaposlen upravo u turizmu. U turizmu zapošljavamo više od 150 tisuća ljudi. Zato su ovo slatke brige. Netko je zaboravio da smo mi ušli u Europsku uniju, a da su sve zemlje koje su ušle u EU imale sličan problem s nedostatkom radne snage i identičan problem sa svime što mi danas imamo, kazao je Cappelli.

Izvor: www.glasistre.hr