• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska nautika u New Yorku

HR

Na ovogodišnjem New York Times Travel Show, najvećem sajmu putovanja u Sjevernoj Americi koji se održava se od 25. do 27. siječnja, među više od 600 izlagača iz preko 170 zemalja svijeta predstavlja se i pet hrvatskih charter tvrtki, uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK), priopćio je u subotu HGK. To su Nautika centar Nava, SunLife charter - Sunčani život, Adriatic Cruising, Phoebus te Nautički centar Pina i Mare. „Udružili smo se u grupaciju Croatia charter experience kako bismo se predstavili na američkom tržištu i promovirali Hrvatsku kao savršenu destinaciju za odmor i jedrenje. Uz 20 godina iskustva u nautičkom turizmu, predstavljamo i flotu s više od 130 brodova, motornih jahti, katamarana, jedrilica i guleta," rekla je Dragana Buzdovačić iz tvrtke SunLife charter - Sunčani život.

Do prosinca prošle godine posjetilo nas je 565.000 gostiju u charteru koji su ostvarili gotovo 3,7 milijuna noćenja, što je porast u odnosu na 2017. kada smo zabilježili 3,2 milijuna noćenja i pola milijuna dolazaka. Od toga je prošle godine više od 26.000 charter gostiju iz SAD-a ostvarilo preko 174.000 noćenja. To SAD stavlja na deveto mjesto emitivnih nautičkih tržišta prema broju noćenja, s udjelom od 4 posto. Gosti iz SAD-a spadaju i u najbolje turističke potrošače, što ih čini vrlo poželjnim gostima, dodaje se u priopćenju.
„Na razini ukupnoga turističkog prometa Hrvatske u sedmom i osmom mjesecu realizira se 62 posto godišnjega prometa. Kod nautike je taj postotak 45 posto, što govori u prilog značajno manjoj sezonalnosti ovoga oblika turizma. Dnevna potrošnja nautičara od 126 eura po danu veća je od dnevne potrošnje prosječnoga hrvatskog turista, a u charteru je ta brojka još i veća, čak 183 eura po danu", istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - charter HGK i predsjednik Uprave Nautičkog centra Pina i Mare.

Naglasio je kako je cilj zadržati tradicionalna i zahvalna tržišta Njemačke i Austrije, ali i snažnije iskoračiti na tržište SAD-a koje, uz UK, Skandinaviju i Australiju, ima golem potencijal za rast.

„Ovim sajmom se više okrećemo općim turistima jer trendovi u nautičkom charteru pokazuju da je sve manje stalnih gostiju 'pravih nautičara', dok je sve više turista 'opće prakse' koji tek iskušavaju nautiku. Oni su veliki potencijal u popunjavanju bukinga", pojasnio je Klisović.
Na sajmu u New Yorku se očekuje oko 35.000 posjetitelja koji će imati priliku upoznati se sa specifičnostima brojnih svjetskih destinacija kroz predstavljanje njihove turističke ponude, kulture i gastronomije.
U sklopu sajma održavaju se i brojne edukacije, seminari te konferencije na kojima se profesionalci iz industrije, ali i posjetitelji mogu upoznati s najnovijim proizvodima, uslugama i trendovima u svijetu putovanja.

Izvor: www.mint.hr 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/10/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top