• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska među najvažnijim turističkim odredištima svijeta

U hrvatskom turizmu zadnjih nekoliko godina učinjeno je mnogo kvalitetnih pomaka u smještajnim kapacitetima i turističkim proizvodima što uz očuvanu prirodu, povijesno-kulturno naslijeđe, dobru cestovnu i drugu infrastrukturu te prometnu dostupnost Hrvatsku čini spremnom da postane jednom od najvažnijih odredišta na Mediteranu, a možda i u svijetu, ocjena je predsjednika Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu-FIJET Tijania Haddada.
U razgovoru za Hinu Haddada je naznačio i da je napretku hrvatskog turizma u zadnjih nekoliko godina pridonio i zajednički angažman javnog i privatnog sektora u turizmu te državne potpore.Haddad, koji je i bivši ministar turizma Tunisa te specijalni savjetnik glavnog tajnika Svjetske turističke organizacije-UNWTO, zajedno s još 25 članova/predsjednika nacionalnih udruženja FIJET-a iz 25 zemalja sa svih kontinenata od 22. svibnja boravi u Hrvatskoj.

Iz Hrvatske odlaze sutra, čemu će još večeras prethoditi završna svečana večera u zagrebačkom Hotelu Westin u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

Tijekom boravka u Hrvatskoj predstavnici FIJET-a družili su se s predstavnicima hrvatskog turizma te ogranka FIJET-a, 23. svibnja su posjetili Vukovar kojem su za Vučedolsku kulturu uručili i godišnju FIJET-ovu nagradu »Zlatna jabuka« za brigu i očuvanje povijesno-kulturne i prirodne baštine u funkciji razvija turizma. Posjetili su i Opatiju, gdje su održali i svoj godišnji sastanak, Rovinj i unutrašnjost Istre, Fužine te Zagreb. 

Kazavši da je u Hrvatskoj bio već nekoliko puta od 90-ih do danas, Haddad je istaknuo da sada promjene na bolje vidi svuda, posebno u dobrim prometnicama, povećanju broja kvalitetnih hotela te turističkom proizvodu koji je postao poznat u cijeloj Europi.
Zbog toga vjeruje da će Hrvatsku i ove te idućih godina posjećivati velik broj turista iz cijelog svijeta, kao i da će u idućim godinama uspjeti ostvarivati veće prihode od turizma od sadašnjih.
Za prihode od turizma u Hrvatskoj zadnjih godina od 6 do 7 milijardi eura kaže da su dobri za vrijeme krize, ali da mogu biti i veći ako Hrvatska samo malo poveća cijene u turizmu, a turistima ponudi veći izbor i više atrakcija izvan smještaja na koje će moći potrošiti novac.

Naglašava i kako slično razmišljaju drugi članovi FIJET-a koji su posjetili Hrvatsku, a posebno je pohvalio aktivnosti hrvatskog FIJET-a na čelu s predsjednicom Tinom Čubrilo, koja je i članica izvršnog odbora FIJET-a.

FIJET je osnovan u Parizu 1954., danas ima oko tisuću članova/novinara i pisaca u turizmu iz 35 zemalja, a Hrvatska je aktivan član od 1964.

Izvor: www.novilist.hr