• hr
  • en
  • de
  • it

Hotel Jadran u Tučepima od iduće godine ima 5 zvjezdica

Nakon dvadeset godina devastacije tučepski Jadran u svibnju 2017. trebao bi zasjati punim sjajem. Štoviše, postat će prvi hotel na Makarskoj rivijeri s pet zvjezdica i tek peti u toj klasi u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Bio je prvi novoizgrađeni hotel na Jadranu nakon Drugog svjetskog rata, gradili su ga njemački zarobljenici, po projektu cijenjenog arhitekta Branka Bona, kao odmaralište za jugoslavensku tajnu policiju Udbu, a u poratnom nedostatku građevinskog materija u njega su ugrađene kanalizacijske i vodovodne cijevi skinute s putničkog broda Partizanka, koji je izgorio u splitskom škveru. Posljednje goste primio je 1989., nakon toga u njemu su jedno vrijeme bili prognanici i izbjeglice da bi potom uslijedila devastacija.
Očerupan je do posljednje pločice i žice. Tako bi se ukratko dala opisati povijest jednog hotela, ali i jednog mjesta, čiju je sliku, kada je sagrađen, bitno promijenio. Sada će to, čini se, učiniti opet.
Nakon dvadeset godina devastacije tučepski Jadran bi u svibnju 2017. trebao zasjati punim sjajem. Štoviše, postat će prvi hotel na Makarskoj rivijeri s pet zvjezdica i tek peti u toj klasi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Za usporedbu, u Primorsko-goranskoj županiji je deset, a u Dubrovačko-neretvanskoj petnaest takvih hotela.

Priča jednog podbiokovskog hotela ujedno je povijest lokalne zajednice, sredine koja se turizmom bavi više od sto godina, ali i tranzicijsko ogledalo države koja je dopustila da ono od čega se živi bude uništeno.
Nakon odlaska izbjeglica hotel je mijenjao vlasnike, ali i bio sustavno pljačkan i devastiran. Početkom novog milenija kupuje ga grupacija Blue Sun Jake Andabaka da bi ga potom prodala poduzetniku Nikolaju Čumaku. Njegova ideja bio je megalomanski projekt, potpuno neprihvatljiv za okoliš - trebalo je udvostručiti kapacitete, rušiti dio postojećega, graditi novo - pa su se bunili konzervatori, trajala su natezanja, a hotel je sustavno pljačkan. Kada Čumak nije uspio realizirati svoj naum, hotel se vraća u okrilje Blue Suna.
U ljeto 2011. godine Andabak je obznanio da će se uz adaptaciju postojećeg objekta graditi aneks i da bi sve trebalo biti gotovo do 2015. godine, a cijena je iznosila oko 30 milijuna eura. U međuvremenu se odustalo i od toga pa je na kraju pala odluka da će se postojeći gabariti hotela tek neznatno proširiti. U punom jeku su pripremni radovi i rušenje, koji su započeli prije desetak dana, kako bi se na sjevernom dijelu hotela mogle proširiti sobe, a prvi gosti trebali bi ući početkom svibnja 2017.
'Sve se radi prema projektu splitske arhitektice Lee Aviani. Hotel će imati 161 sobu i 11 luksuznih swim up apartmana iz kojih će gosti direktno moći ući u bazen te fitness i wellness centar... Plan nam je zaposliti 120 ljudi, a ukupna vrijednost projekta kreće se oko 12 milijuna eura', kazao je Krunoslav Šošić, član uprave tvrtke Punta Zlatarac koja upravlja hotelom i direktor hotela Tučepi.
Za razliku od prvotnog projekta koji je uključivao aneks, od čega se odustalo, adaptirani hotel imat će etažu više od postojećeg, a poslovat će u sklopu njemačkog brenda TUI Bule, pa će mu i ime biti TUI Blue Jadran.
'Riječ je o svjetskom turoperatoru s kojim surađujemo i preko kojeg će nam stizati gosti iz Skandinavije, Velike Britanije i Njemačke. Svaki hotel, kada se gradio, mijenjao je sliku mjesta i rivijere na kojoj se nalazio nabolje. Tako će biti i sada jer je riječ o hotelu s pet zvjezdica, kakav još ne postoji na Makarskoj rivijeri. Nadam se da će i ostali hotelijeri nastaviti pratiti naš primjer', zaključio je Šošić.
Ono čemu se lokalno stanovništvo, ali i turisti koji ne budu odsjeli u hotelu, neće obradovati je to da će plaža pored hotela biti isključivo za njegove goste.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr