• hr
  • en
  • de
  • it

HBOR dao potporu Brodosplitu za izgradnju najvećeg jedrenjaka na svijetu

Izdavanjem police osiguranja povrata dijela kredita Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je podržala Brodosplit u projektu gradnje najvećeg broda s križnim jedrima na svijetu. 
Naručitelj je kompanija Star Clippers Ltd. iz Monaka, a grupa Brodosplit je zaključila ugovor o izgradnji putničkog broda s križnim jedrima. Kupnju broda financira njemačka KfW Ipex banka zajedno s drugom komercijalnom bankom. Jedan od preduvjeta za ispunjenje ugovora o kreditu bilo je i izdavanje police osiguranja kojom HBOR preuzima rizik povrata dijela kredita kojeg je KfW Ipex odobrio naručitelju broda, a HBOR je izdavanjem police osiguranja omogućio financiranje tog značajnog projekta.
Uspješna realizacija ugovora uz potporu HBOR-a pridonijet će daljnjem održivom poslovanju Brodosplita i očuvanju temeljne djelatnosti te brodograđevne tvrtke, ali i osigurati im ulazak na rastuće tržište jedrenjaka i dobivanje značajnih referenci za nove, slične poslove.
Novi brod će se graditi po uzoru na legendarni brod „France II" iz 1911. godine: naručeni će brod biti dug 162 metra, imati pet jarbola i jedra ukupne površine 5.574 kvadratnih metara, a moći će primiti oko 300 putnika. Sve to će ga činiti najvećim brodom te vrste na svijetu, a mora biti isporučen tijekom 2017. godine. 

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/