• hr
  • en
  • de
  • it

Gužva na Balatonu!

47. Kékszalag - najprestižnija regata na Baltonu. Brojke?
- cca. 430 brodova svih kategorija (ukljucujuci katamarane) na startu
- Startna linija duljine oko 6 km, sa 2 pomocne bove
- Routa: Balatonfüred-Kenese (Balatonalmádi)-Siofok-Keszthely-Balatonfüred
- Duljina (zracnom linijom) čak oko 160 km.
- Vjetar: E 0-12 kn (tokom dana 0-7kn tokom noci pojacao na 10-15 kn)

Proslijeđujem ovaj zanimljiv izvještaj od našeg vjernog čitatelja Borisa Kovača

Prvi u ukupnom: Brod Safram sa skiperom Christophe Péclard
 
Mi smo u ukupnom bili 52 (Brod je „vanDizájn" sto je igra rijeci jer na madjarskom znaci-> Ima dizajn). Prvi po Yardstick handicap sistemu (korigirano vrijeme za handicap) brod Oxygen sa skiperom Király László. Ovdje smo bili 6. od 419 broda !
U klasi 8m One design (gdje se takmicimo) smo bili 2, sa zaostatkom od samo 1 minute i 10 sekundi za brodom Weight koji je bio prvi (8m OD Final result).
Mi smo prakticno cijelu regatu vozili Match race sa tim brodom. Nakon prve bove (Kenese) smo ih prestigli, na drugoj bovi (Siofok) su oni bili 6 min ispred nas, kod Keszthelya su bili 4 min ispred da bi do cilja razlika pala na oko 50-70 metara i 1 minut 10 sec. Pobrojali smo 107 letanja i prelijetanja. Elapsed time nam je bilo 21:54:38 (Cetvrtak ujutro 9.00 do petka ujutro 06:54:38). Prvi dan popodne nam je pukao spinaker bum -> duct tape je i ovoga puta ucinila cudo. Jeste da smo samo jednu stranu buma mogli kaciti na jarbol, ali je posluzilo. Mnogo je nezgodniji bio potpuni "Black out" koji smo dozivjeli oko 23 h na oko 30' od Keszthely bove (brod u mraku bez svjetala se dikvalificira). Hvala Bogu da smo uspjeli pronaci mjesto kratkog spoja (kabl kod pete jarbola a na ulazu u jarbol). Nakon toga je tek vrijedilo prespajati zice kod razvodne table (sve otopljeno zbog spoja). Uglavnom uz primjenu "Technica Balcanica" uz cudjenje, odusevljenje a i po malo zgrazanje mojih iz momcadi (" kako ces bez osiguraca" , " to se mora ucvrstiti" itd itd) svjetlo se vratilo na vrh jarbola, te smo svi srijetni nastavili plovidbu.
Sada se "lizu rane", vrse popravke i sklapaju price o "Ogromnim valovima" I "groznim nemanima iz dubina" koje smo susrijetali tokom regate 

Evo još nekoliko fotki koje smo dobili od Borisa

 

Ekipa s One Dizajn-a: Dravai Ruben, Drávai Dávid, Kocsis Zsolt, Kovac Boris, Mészáros Szilárd