• hr
  • en
  • de
  • it

Gost je odličan inspektor i nemoguće ga je prevariti

Svi vi poznati ste po dobrom domaćinstvu zbog kojeg su se gosti vraćali, o vama i vašem smještaju govorili rodbini, prijateljima... To se danas pretočilo u digitalni svijet - rekao je Nedo Pinezić

Najveće povećanje broja noćenja na lovranskom području, od 21 posto, lani su imali privatni iznajmljivači iz sustava Kvarner family. Ukazao je na to Vojko Brubnjak , direktor Turističke zajednice Općine Lovran, na radionici Kvarner family Opatijske rivijere, koja je u lovranskom restoranu Kvarner okupila brojne privatne iznajmljivače.
Edukativnu radionicu organizirala je TZ Kvarnera u suradnji s TZ-ima Opatije, Ičića, Kastva, Lovrana, Matulja i Mošćeničke Drage te Zajednicom obiteljskog smještaja Hrvatske gospodarske komore (HGK) i županijskom Strukovnom skupinom obiteljskog smještaja.
Na Kvarneru su se u projekt Kvarner family uključila 353 iznajmljivača, od čega na Opatijskoj rivijeri njih 81. Svi oni imali su priliku iz prve ruke čuti stručnjake o novim trendovima u obiteljskom smještaju.

Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja Hrvatske gospodarske komore (HGK) i moderator skupa, ukazao je na neke trendove u iznajmljivanju u svijetu. Tako se ustvari najveći dio turističkog prometa u svijetu odnosi na takozvano peer-to-peer iznajmljivanje i sharing ekonomiju. Dakle, iznajmljivanje svog stana ili apartmana direktno gostima. Turisti su to prepoznali kao vrlo dobro i jeftino rješenje za putovanje.
- Svi vi poznati ste po dobrom domaćinstvu zbog kojeg su se gosti vraćali, o vama i vašem smještaju govorili rodbini, prijateljima... Pa se krug gostiju širio. Sve to se danas pretočilo u digitalni svijet. Isto tako, danas je gost najveći i najobjektivniji »inspektor«. Danas više nikoga ne možete prevariti, osim samog sebe. Ono što su nekad gosti prepričavali svojoj rodbini i prijateljima, danas putem internet platformi prenose cijelom svijetu. Što se tiče tih platformi, najčešće govorimo o booking.comu, međutim, on je jedan od više desetaka takvih servisa. Jedna od najjačih platformi po pitanju iznajmljivanja je Airbnb iz San Francisca čija je vrijednost od 2006. do danas narasla na 40 milijardi dolara, ukazao je Pinezić. U toj masi ponude treba se na naki način izdvojiti i postati vidljiv.
- Buking »mašine« kucaju i na naša vrata, ulažu golem novac da cijeli taj sustav funkcionira i da privuku nove klijente. Ali kako biste u toj masi bili vidljivi morate imati brend, odnosno oznaku kvalitete, a ako želite biti još prepoznatljiviji, možete se i specijalizirati pa imati pet friendly smještaj, možete biti specijalizirani za goste s biciklima, i slično, dodao je predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja.
Također je prisutne upoznao i s novom inicijativom u okviru projekta Kvarner family. Riječ je o takozvanom Obiteljskom paketu. On predstavlja akcijsku ponudu kojom se želi pomoći iznajmljivačima da budu bolje popunjeni u periodu niže potražnje. Poučeni lošim iskustvom od prošle godine, kada su školske ferije u Njemačkoj počele tek 1. kolovoza te Nijemaca u srpnju gotovo da nije bilo, iznajmljivači su pokazali interes za ovakvim načinom privlačenja gostiju.
I ove godine u Njemačkim južnim pokrajinama školske ferije počinju 1. kolovoza, a s tradicionalno visokim cijenama u srpnju ponovno će biti vrlo teško dobiti Mađare, Poljake i druge. Po uzoru na druge destinacije, poput Bavarske koja ima 85 milijuna noćenja, deset milijuna više nego cijela Hrvatska te 25 milijardi eura prihoda od turizma, tako će kroz Obiteljski paket u »kriznim« terminima i kvarnerski iznajmljivači davati popuste i posebne pogodnosti.
Obiteljski paket se prije svega odnosi na obitelji s djecom i to za apartmane s pomoćnim ležajevima. Ideja je da se od 23. svibnja do 17. srpnja te od 5. rujna do 10. listopada djeci mlađoj od 18 godina osigura besplatan smještaj na pomoćnim krevetima.
Iznajmljivač treba pripremiti i košaru dobrodošlice sa sezonskim voćem, i to minimalno tri komada po gostu, te bocu mineralne vode od minimalno 1,5 litara. Uz košaricu bi trebao biti i letak s popustima koji se dogovore za lokalne atrakcije, izlete i slično, a koji moraju biti minimalno 10 posto za cijelu obitelj.
Ti će iznajmljivači biti posebno označeni i istaknuti na portalu i facebook stranici, a nagodinu i u brošuri Kvarner familyja. Do sada se odazvalo 28 iznajmljivača, a poziv je otvoren i dalje.

Privatni iznajmljivači više neće morati u travnju po famoznu liječničku potvrdu. Naime, na skupu u Lovranu rečeno je kako iznajmljivači više ne moraju imati ovaj papir što im je do sada bila obveza. Koja je, ujedno, donijela niz nedoumica. Za legalno iznajmljivanje apartmana ili soba, iznajmljivači i članovi domaćinstva koji s njim žive, morali su svake godine obaviti liječnički pregled i pribaviti liječničku potvrdu. I to u travnju, dakle ni u jednom drugom dijelu godine?! Osim toga, do kraja nikad nije razjašnjeno koji točno liječnik može izdati tu potvrdu, odnosno smije li ju naplatiti ili ne, pa su tako neki naplaćivali 150 kuna, a neki ih izdavali besplatno.

Iznajmljivači su imali priliku podsjetiti se i na neke zakonske obaveze o kojima su govorili Tanja Frketić, viša turistička inspektorica, te Igor Babić, viši carinski inspektor.
Frketić je tako ukazala kako je od rasformiranja Državnog inspektorata, Turistička inspekcija potpala pod Ministarstvo turizma. Turistički inspektori zaduženi su za kontrolu poštovanja Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji, odnosno rješenja za iznajmljivanje, te kontrolu vođenja knjige gostiju.
S druge strane, iznajmljivanje na crno i naplatu boravišne pristojbe kontrolira carina. To znači da će Turistička inspekcija kontrolirati iznajmljivača koji ima, primjerice, rješenje za dva apartmana, a iznajmljuje ih tri, dok će kod onih koji su bez rješenja na vrata pokucati carinici.
Frketić je, uz ostalo, pojasnila kako iznajmljivači mogu nuditi doručak, međutim moraju imati sanitarnu iskaznicu i utvrđene normative koje na zahtjev moraju predočiti gostu. Isto tako, knjigu gostiju se može voditi u papirnatom obliku, ali i na računalu. S time da se i papirnatu verziju i elektronsku verziju snimljenu na CD ili neki drugi medij, treba čuvati dvije godine.
Što se tiče klasičnog iznajmljivanja na crno, dakle bez rješenja, koje je u domeni Carinske uprave, kazna za fizičku osobu je od 10 do 30.000 kuna. Za reklamiranje takvog smještaja kazne su od 5 do 10.000 kuna.
Osobi koja iznajmljuje na crno oduzima se imovinska korist, pečati prostor i zabranjuje obavljanje djelatnosti. Inspektori u takav smještaj ulaze s dva svjedoka i po potrebi prevoditeljem, te izdaju usmeno rješenje.
Nakon toga se izdaje i pismeno rješenje koje se dostavlja Poreznoj, Zavodu za zapošljavanje i Mirovinskom. Carinski inspektori, ukazao je Babić, kontroliraju i naplatu boravišne pristojbe. Ukoliko iznajmljivač ne uplati boravišnu, tada lokalna TZ dostavlja podatke o dugovanju Carini koja donosi rješenje o prisilnoj naplati uz zakonske zatezne kamate od oko 12 posto. Kazna je od 600 do 1.200 kuna.

Izvor: www.novilist.hr