• hr
  • en
  • de
  • it

Golf na Punta Križi?

Malo je vjerojatno da će se potreba za radnicima u golf-resortu moći zadovoljiti samo lokalnim kadrom, pa će se, ne prvi put, morati posegnuti za ljudima iz drugih dijelova Hrvatske, a možda i strancima.

Dva golf igrališta s 18 rupa, hotel, vile i bungalovi - sve skupa vrijedno oko 50 milijuna eura. Novi je to projekt Jadranke d.d., najveće lošinjske turističke kompanije. Osim uređenja postojećih hotela i podizanja kvalitete, Jadranka d.d. u javnost je izašla s još jednim projektom - golfom i pratećim sadržajima na području Punte Križa.
Preciznije, radi se o lokaciji Matalda, oko koje je Jadranka d.d. s Crkvom potpisala ugovor o dugogodišnjem najmu terena, a na kojoj bi se ovim projektom obuhvatilo čak 318 hektara što je u naravi oko 400 nogometnih igrališta.  Ovakvi projekti, osim što podižu vrijednost uvelike utječu na strukturu stovništva. Zbog potreba Jadranke d.d., naime, na Lošinj dolazi radna snaga iz ostalih dijelova Hrvatske.
Nema sumnje da Punta Križa kao lokalitet na kojem se planira gradnja golf terena s pratećim sadržajima neće moći ni najmanjim dijelom zadovoljiti potrebe za specifičnom radnom snagom uključenom u novi projekt Jadranke d.d.
Zanimljivo je napomenuti da je prema popisu stanovništva iz 1948. u Punta Križi živjelo 238 žitelja, što je ujedno i najveći broj popisanih stanovnika u povijesti mjesta. Od tada slijedi razdoblje depopulacije koje traje i danas. Najveći pad broja stanovnika bio je '60-ih godina, gotovo za 50 posto. Prema popisu iz 1991. Punta Križa imala je 81 stanovnika, a 2011. tek 63 stanovnika.
Unatoč dugom razdoblju emigracija i negativnog prirodnog priraštaja, u posljednjih 20-ak godina dolazi do prestanka iseljavanja pa čak i povratka nekih Puntakrižana u rodni kraj. Glavni razlog tome je pojava turizma.
Očito će se povećana potražnja za kvalificiranom i motiviranom radnom snagom u sektoru lošinjskog turizma, kad se uzme u obzir golf investicija Jadranke d.d. morati zadovoljiti i angažiranjem efikasnih i specijaliziranih agencija za zapošljavanje.
Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, što se tiče samog golfa, kaže da on pridonijeti turizmu cresko-lošinjskog arhipelaga.
- Kod izgradnje treba voditi računa o ekološkim standardima kako ne bi došlo do narušavanja ravnoteže. Ne želimo da se, kao što je bio slučaj u Istri, koriste podzemne vode koje su se onda iscrpile za pučanstvo, kaže Jurjako.
Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli kaže da podržava svaki projekt koji donosi zapošljavanje, a u okvirima je održivog razvoja te donosi razvitak i boljitak Lošinja i njegovih stanovnika.
- Kada govorimo o investicijskom ciklusu Jadranke, sigurno je da će potreba za kadrovima svih stručnih sprema biti sve veća. Otok Lošinj propagiramo kao otok vitalnosti, otok ekologije stoga investitori moraju posebnu pažnju posvetiti upravo ekološkim standardima, kaže Cappelli.

Izvor: www.novilist.hr

Inače u uvalama Punte Križa je populano sidrište za nautičare - više informacija u rubrici Odredišta - http://www.adriaticsailor.com/punta_kriza_otok_cres/sailing_adriatic/8/3036/HR