• hr
  • en
  • de
  • it

Galešnjak najslađi otok na svijetu

Galešnjak u zadarskom arhipelagu oduvijek privlači pažnju svojim nesvakidašnjim srcolikim oblikom, a posljednjih je godina često u središtu zanimanja javnosti, posebno stranih medija.
Sve je više zaljubljenih parova koji se baš na ovom otoku žele vjenčati, a u medijima se Galešnjak sve češće naziva "otokom ljubavi".
No, za titulu "najslađeg otoka na svijetu" Galešnjak može zahvaliti novinaru i putopiscu Kenu Jenningsonu koji je za Huffington Post napisao članak inspiriran našim neobičnim otokom.
"Prekrasna Dalmacija puna je malih otoka, baš kao što su poznati psi dalmatinci, koji su upravo po Dalmaciji dobili ime, posuti mnogobrojnim crnim točkicama. Ovaj je najslađi otok na svijetu nenaseljen i na njemu nema gotovo ničeg, pa je puno atraktivniji iz zraka", napisao je Jennings.
Otok Galešnjak primijetio je Napoleonov kartograf još davne 1806. godine, a popularnost mu je naglo porasla nakon što je 2009. snimljen iz zraka putem Google Eartha.
Galešnjak je u privatnom vlasništvu obitelji Jureško koja planira iskoristiti njegovu popularnost pa je otok već preimenovan u "Otok za zaljubljene", a vlasnici planiraju i sadnju maslinika na otoku kako bi ga "ukrasili" za ceremonije vjenčanja.

Izvor: www.index.hr