• hr
  • en
  • de
  • it

Fantela i Marenić idu po novo europsko odličje

Tri zlata i dvije bronce imaju hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić s europskih prvenstva olimpijskog dvojca 470, a narednog tjedna u danskom Aarhusu pokušat će osvojiti još jedno odličje.
Naša posada u dvojcu ima europsko zlato 2009., 2011. i 2012. godine, te brončana odličja iz 2013. i 2014., a u prošlih šest godina Šime i Igor jedino 2010. nisu bili na postolju Europskog prvenstva.
Fantela i Marenić u Aarhusu su već nekoliko dana, stigli su iz Kiela gdje su pobijedili na regati Europskog kupa. Kiel, koji je svega dva-tri sata vožnje udaljen od Aarhusa, odabrali su za završne pripreme za EP i privikavanje na uvjete na sjeveru Europe.
"Sve je na mjestu, jučer smo obavili premjeravanja, danas ćemo još kratko isploviti i to je to, prvenstvo sutra počinje. Prošlih nekoliko dana nismo imali baš previše sreće s vjetrom, više ga nije bilo nego što ga je bilo, jučer nismo uopće zajedrili jer ništa nije puhalo i čini se da će slično problematično biti i prvih nekoliko dana, prema prognozi lagan vjetar, sigurno promijenjiv jer je regatno polje sa svih strana okruženo kopnom. No, kako svima tako i nama", kazao je Fantela.
Na startnoj listi muške konkurencije je oko 60 posada, uz Europljane uobičajeno nastupaju i posade s drugih kontinenata. U ponedjeljak, 29. lipnja, prvi je dan jedrenja, a prvenstvo završava 4. srpnja s plovom za odličja.
Aarhus će 2018. biti domaćin Svjetskog prvenstva svih olimpijskih klasa istovremeno i nosit će 50 posto normi za Olimpijske igre 2020. Dotad će se brojna natjecanja održati ovdje kako bi se jedriličari što bolje upoznali s regatnim polje, koje je prema dosadašnjem iskustvu prilično hirovito. Osim klase 470, ovoga ljeta će se i laseraši u Aarhusu sredinom srpnja boriti za europska odličja.
Za nekoliko dana kreće i prvo ovogodišnje Svjetsko prvenstvo. U pohod na svjetska odličja kreću laseraši, u Kanadi. Kingston je domaćin velikoj floti od oko 160 kormilara, među kojima hrvatsko izaslanstvo predvodi Tonči Stipanović. Prvi dan jedrenja je 2. srpnja.
U subotu je završilo Europsko prvenstvo za daskaše u Palermu, Mihovil Fantela zauzeo je 50. mjesto, Luka Mratović bio je 61. Novi europski prvak je Poljak Pawel Tarnowski, u ženskoj konkurenciji zlato je uzela Britanka Bryony Shaw. Fantela bi zasigurno imao nekoliko mjesta bolji plasman da se dan prije kraja nije ozlijedio i morao prisilno završiti prvenstvo bez zadnja tri jedrenja. U sudaru s izraelskim natjecateljem ozlijedio je lijevu nogu. Koliko je ozljeda ozbiljna zasad se još točno ne zna, pregledi u Zadru će pokazati stanje.

Izvor: www.zadarskilist.hr