• hr
  • en
  • de
  • it

Fantela i Marenić danas jedre za zlato

Hrvatska posada u klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić drže drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u izraelskoj Haifi i u subotu će u plovu za odličja deset najboljih posada pokušati uzeti zlato jer imaju samo bod zaostatka za vodećim Australcima Mathewom Belcherom i Willom Ryanom.
Fantelu i Marenića nakon 11 odrađenih jedrenja samo jedan bod i jedan plov dijeli od njihove ukupno šeste medalje sa svjetskih prvenstava od 2009., a pokušat će osvojiti i drugo svjetsko zlato. Naša posada je osvojila svjetski naslov 2009. godine, no otad su dominirali Australci, pogotovu Matthew Belcher koji ima pet svjetskih zlata u nizu, s dvojicom različitih flokista.
Australci su već u petak pokušali zlatno odličje riješiti za zelenim stolom, uložili su prosvjed na našu posadu u desetom plovu, međutim suci su ocijenili da Fantela i Marenić nisu prekršili pravilo prednosti puta pri obilasku zavjetrinske oznake i prosvjed je odbačen. U petak su održana također dva jedrenja, a Fantela i Marenić su bili treći i osmi.
"Uvjeti na moru bili su isti kao jučer. U oba jedrenja smo se borili. U prvom plovu smo na prvu oznaku stigli oko sedmog mjesta i do kraja se probili do trećeg, a u drugom smo plovu odlično startali, međutim ostali smo bez vjetra i prvu oznaku okrenuli tek oko 20. mjesta.
Nismo se predali, grizli smo do kraja, odlično jedrili niz vjetar i ušli osmi. Fizički je vrlo zahtjevno, vjetar je na donjoj granici za pumpanje, tako da je baš bilo naporno", kazao je Marenić.
Start plova za odličja za deset najboljih sutra je predviđen u 14. 30 sati, . Fokus će svakako biti na vodeće dvije posade, no situaciju dodatno komplicira činjenica da Rusi Pavel Sozykin i Denis Gribanov na trećem mjestu zaostaju 14 bodova za Australcima i 13 bodova za hrvatskom posadom, što znači da u sustavu dvostrukih bodova koji se primjenjuje u finalu ako primjerice dvije vodeće posade završe plov za odličja kao deveti i deseti zlato uzimaju Rusi.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr