• hr
  • en
  • de
  • it

EWOL pobijedio na Fiumanci

HR

Odjedrena je još jedna Fiumanka - velika okrugla obljetnica riječke regate još je jednom riječku luku doslovno ispunila jedrilicama. Prizor koji vidimo svake godine kada je u pitanju Fiumanka, prizor koji na najljepši mogući način prikazuje grad Rijeku i njezin zaljev.
Kao da je bilo jučer, a prošla su već gotovo dva desetljeća otkad je krenula prva Fiumanka. Bilo je to još krajem prošlog stoljeća, sredinom lipnja 2000. godine pokrenuta je manifestacija što je prerasla okvire sporta i postala prepoznatljiv simbol grada na Rječini. Fiumanka nije samo jedriličarski praznik, ona uoči blagdana riječkog zaštitnika svetog Vida predstavlja ponos svih građana Rijeke. Fiumanka već dvadesetu godinu okuplja ljude kojima je more ljubav i kojima je prvenstveni cilj da na svojim brodovima prožive istinski užitak plovidbe i jedrenja. Ljude koji su se i ove godine na dan Fiumanke ujedinili u jednu veliku porodicu, kojoj je zajednička pripadnost moru.

HR
Staro pomoračko geslo „Navigare neccesse est", ploviti se mora, jedriličari su ove godine u kvarnerskom plavetnilu oživotvoriti po dvadeseti put. I to bez obzira na manjak vjetra jer kada je Fiumanka u pitanju - starta se bez obzira na sve.
U 20. Fiumanki sudjelovao je 181 brod, a iako je vjetar bio slab, danas točno u podne po GPS vremenu startala je jubilarna riječka regata. Odmah u početku oni najbrži i najjači uspjeli su uloviti dobar zalet i pravom tehnikom projedriti do prve bove. Vodeći je gotovo cijelu regatu bio EWOL (Way Of Life). Slovenska posada opravdala je naziv - jer jedrenje je doslovno način života, a oni su to svojom plovidbom na Fiumanki i ove godine prikazali.
Kako bi regata bila još zanimljivija, od ove godine promijenjen je kurs jedrenja za regatnu grupu, a obiteljska grupa i grupa tradicionalne gradnje ostaju na istom kursu kao i prošlih godina. I ove godine Fiumanka je jedrila u tri kategorije i na tri rute, a u svom 20. izdanju imala je napetu i neizvjesnu borbu za titulu prvih i najbržih jer je konkurencija u regatnoj grupi bila doista jaka.

HR
Posada EWOL-a (Way of Life) s iskusnim Gašparom Vinčecom na kormilu obranila je prošlogodišnji naslov najbržeg, ušavši u cilj s vremenom od 15:59, kao pobjednik 20. Fiumanke.
Nakon EWOL-a, u cilj je, s vremenom od 16:09, ušao još jedan od potencijalnih favorita u regatnoj grupi, jedrilica "Adriatic Europa", kojoj je za kormilom bio legenda slovenskog jedrenja i dugogodišnji sudionik Fiumanke Dušan Puh. On je na Fiumanki sudjelovao puno puta, a pobjedu je odnio 2004. s jedrilicom Veliki Viharnik i to upravo u tijesnoj borbi s brodom kojim upravlja danas, a koji je tada jedrio pod imenom Esimit Europa.
Obzirom na konkurenciju u regatnoj grupi, izvrsno treće mjesto s vremenom 16:14 osvojila je posada broda Molo longo Tutta Trieste jer je njihov iskusni kormilar Rajko Kujundžić bio spreman za sve izazove. Četvrto mjesto osvojila je Barraonda Ina s kormilarom Lucciom Promdentom. Što se obiteljske grupe tiče, prvi je kroz cilj prošao brod Reful III iz Kraljevice s kormilarom Mitjom
Održana je i druga regata 7. Europske medijske regate, a ukupni pobjednik nakon dva dana je RTV SLO. Drugo mjesto zauzela je Nova TV, a treće HRT. Ostale rezultate potražite na internetskoj stranici Fiumanke u rubrici Oglasna ploča.
Fiumanka je postala nezaobilazno mjesto susreta nautičara, medija i gospodarstvenika. Zahvaljujući svojim medijskim jedrima, otplovila je daleko izvan nacionalnih granica i prometnula se među vodeće nautičke događaje. Zato što je jedrenje više od sporta, a Fiumanka je više od regate i zahvaljujući jedinstvenom pristupu organizaciji, riječka regata uspješno se pozicionirala među vodeće nautičke događaje po atraktivnosti, brojnosti sudionika i međunarodnoj prepoznatljivosti.

HR
Fiumanka je jedna od rijetkih, ako ne i jedina velika regata koja je potpuno besplatna! I ne samo to, svatko tko je ikad jedrio na Fiumanki, sa sobom je ponio majicu kao uspomenu na sudjelovanje, a Rijeka ga je kao dobar domaćin uvijek dočekivala otvorene luke i srca, osiguravajući svim sudionicima besplatan vez i gostoprimstvo nakon regate.
Osim što će i ove godine o Fiumanki pisati i pričati njezini medijski pokrovitelji, regatu ste mogli pratiti izravno putem live streama na Facebook stranici Fiumanke koji je s čak osam kamera realizirala iskusna i provjerena riječka ekipa iz produkcije Pro-Rec, koja realizira neke od najvećih projekata u Primorsko-goranskoj županiji, a svoju je vještinu pokazala i u live streamu 20. Fiumanke. Zahvaljujući A1, partneru Fiumanke, koji je omogućio live prijenos, kadrovi Rijeke obišli su svijet.
U pripremi je i polusatna reportaža o 20. Fiumanki koja će se emitirati na HRT-u, a o terminu prikazivanja izvijestit ćemo vas naknadno, a na internetskoj stranici fiumanka.eu, Facebook stranici Fiumanke te instagram profilu fiumanka_regata možete pronaći sve informacije o ovogodišnjoj jubilarnoj Fiumanki. Sudionicima obiteljske regate najvažnije je jedriti i uživati, susretati prijatelje koje možda nisu dugo vidjeli, a upravo to je ona prava ljepota Fiumanke koja se događa daleko od objektiva, a njezina istinska vrijednost nije vidljiva okom - nego srcem.
Naš Kvarner možda nije jedna od najpoznatijih jedriličarskih destinacija, ali ipak imamo regatu s kojom bi se ponosile mnoge jedriličarske velesile. Na Fiumanki nema skupih i prestižnih nagrada, tu nitko ne jedri radi novca. Na svečanom proglašenju pobjedničkim su ekipama dodijeljeni pokali koje je izradila Umjetnička škola, a PIK Rijeka pripremio je poklon paket za pet obiteljskih posada koje su odabrane po različitim kriterijima, no nisu povezane s onim tko je najbrži i tko najveći. Nagrađena je najmlađa posada i to broda Petra, sa skiperom Alenom Jurimčićem. Njihov posjek godina je samo 25, a na brodu ih je jedrilo sedam. Najvjernijeg i najstarijeg sudionika Fiumanke Antona Šestana koji na Fiumanki jedri s brodom Costabella i na riječku regatu dolazi svake godine bez iznimke, a 85 mu je godina tek, na svečanom proglašenju nagradio je afirmirani riječki umjetnik Tihomir Ivančan koji je samo za ovu prigodu i jubilarnu 20. Fiumanku oslikao platno motivima riječke regate u želji da njegov rad bude nagrada i podsjetnik na dane druženja i jedrenja u riječkom zaljevu.

HR
Organizatori Fiumanke sa zadovoljstvom su „odjedrili" još jednu Fiumanku, u pripremama je već i sljedeća, ona koja će se događati u Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture za 2020. godinu, a za kraj su poželjeli da Rijeka u budućnosti što bolje i više razvije nautički turizam, što se Fiumankom svake godine dogodi bar na nekoliko dana kada Rijeka postaje jedriličarska luka. Jer Rijeka u vikendu jedrenja i dobre zabave postaje grad koji uz to naše more, obalu, rivu i riječku luku živi - punim plućima i u duhu zajedništva.

Izvor: Iva Črnjar Ivančan