• hr
  • en
  • de
  • it

Ekoakcija u Rogoznici: našli pušku iz Prvog svjetskog rata

Premda Sportsko ribolovno društvo "Gof" redovito, svake godine, nakon glavne turističke sezone čisti podmorje kod rogozničke rive, i ove godine izvučeno je oko pet tona raznog otpada, čak i jedna puška iz Prvog svjetskog rata.
U moru je bilo automobilskih guma, brodskih tepiha i otirača, posteljine, ručnika, brdo starog željeza, konopa i druge opreme s velikih ribarskih brodova, stotine boca, čak i čaša za šampanjac...

 

Iz podmorja u blizini četri gata u marini Frapa, pak, izvučen je pun brod otpada, a s plaže Gornji muli čak 30 vreća smeća.
U ovogodišnjoj velikoj ekoakciji sudjelovalo je 30 članova "Gofa" i 60 ronilaca iz DC-a "Pongo" Rogoznica, DC-a "Majk's" Luka, DC-a Osijek, RK "Bios" Split, RK "Nautilius" Split, RK "Hvidra" Split i RK "Adriadive" Ražanj.

 

Posebno rezignirani bili su ronioci. Mogli bi, kažu, roniti i vaditi otpad tri dana bez prestanka a da se na morskom dnu ništa bitno ne promijeni. Ljudska bahatost i nemar spram prirode, posebice moru, beskrajni su i kad-tad će nas stići kazna, zaključili su zaštitari prirode u ronilačkim odijelima.

- Javno apeliramo na koćare da ne čiste mreže ispod rive, a nautičarima poručujemo da smeće odlažu u kontejnere - poručuje predsjednik "Gofa" Toni Perić.

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr