• hr
  • en
  • de
  • it

Egzotični Zu cristatus uočen u supetarskom portu

Šetam rivom nekidan ujutro i odjednom primijetim u moru nešto neobično. Gledam, gledam i pridruži mi se uto još jedan čovjek. Bila je među brodovima, mala, ali neobična. Isprva sam mislio kako je kesica jer bila je gotovo prozirna, ali kad smo pogledali bolje, vidjeli smo kako je riječ o dvadesetak centimetara velikoj ribi.
Na glavi je imala dugačku, crnu traku kao konop koji je vukla sa sobom. Neobična, prava riba iz dubina. Naišao je i Marij, ribar ovdje iz Supetra, i pomogao nam je približiti i lagano je podigao veslom. Tad je prestala bit prozirna, postala srebrna s crnim prugama i narančastim perajama, prepričava nam Supetranin Jerislav Peša nedavni događaj na gradskoj rivi.
Zbunjena, zalutala riba vrtjela se oko brodova uz rub supetarskog porta pa je lako bilo brzo pronaći dodatna mišljenja. Ribari, koćari, čak i iskusni podvodni ribolovci bacili su oko na nju i potvrdili - ovako nešto u svom dugogodišnjem ribarskom poslu nikad nisu vidjeli.
Teško je bilo ugasiti znatiželju koja ih je tada zaokupila pa se vrlo brzo kontaktirao i Institut za oceanografiju i ribarstvo. Poslan je i MMS i odmah su pretpostavili o kojoj bi ribi moglo biti riječ.
- Riba je poslana na daljnju analizu i potvrđeno je, a odmah sam zapisao taj naziv, kako se radi o ribi latinskog naziva Zu cristatus, familija Trachipteridae, priča Peša.
I dok se čeka mišljenje stručnjaka, interes prvotnih pronalazača ribe samo se rasplamsao. Uz pomoć interneta uspjeli su doći do nekih saznanja, mada ih o njoj nema mnogo, pogotovo ne na hrvatskom. Riba je, čini se, u Jadranu izrazito rijetka i obično obitava u toplijim morima, i u Mediteranu, u većim dubinama od oko sto metara. Naraste i do 120 centimetara. Odrasle su ribe srebrnosive boje, peraje narančasto crvene i imaju dodatni dugi nastavak. U neposrednim blizinama obale pojavljuje se najčešće tijekom migracija vezanih za reprodukciju vrste, ‘govori' internet.
Kako je pronađena riba mala, povela se rasprava među pukom koji ju je pronašao kako nije u Jadran zalutala već se možda i izlegla ovdje. Čitav ovaj slučaj to je učinilo još zanimljivijim. Nikad prije viđena, a sada bira Jadran za svoj dom.
Više nego topli mjesec studeni koji ove godine nipošto nije opravdao svoje ime, donio je, uz temperature u zraku, i visoke temperature mora. Možda je, smatraju Supetrani, pojava ove ribe rezultat, moguće čak i upozorenje, sve izraženijih klimatskih promjena.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr